'Afspraken weidegang niet gehaald'

Dit jaar zijn er zestienduizend koeien extra in Nederland die worden opgestald. Tussen 2015 en 2020 daalt gaat het aantal koeien in de wei jaarlijks verder, meldt Alterra Wageningen UR in een rapport.

%27Afspraken+weidegang+niet+gehaald%27
© Milieudefensie

Het rapport 'Impact groei melkveehouderij op weidegang en landschap' wordt maandag in Rotterdam gepresenteerd. Het is een reactie op de jaarcijfers van Convenant Weidegang.

Dat vormt een afspraak tussen bedrijven, overheid en maatschappelijke organisaties. Het heeft als doel koeien zoveel als mogelijk weidegang te bieden en weidegang voor ten minste 73 procent van de melkveebedrijven te behouden.

Op stal

Uit het rapport blijkt dat er ieder jaar meer koeien op stal staan en het convenant daarmee zijn eigen doel niet haalt. Milieudefensie voert daarom tijdens de presentatie ervan actie om de koe in de wei te houden.

'Nu staat 65 procent van de koeien nog maar buiten, drie jaar geleden was dat nog 72 procent. Voor de koeien, het milieu en het landschap een zorgelijke zaak', stelt Jacomijn Pluimers van Milieudefensie.

Megakoe

Tijdens de actie met een megakoe verzamelt de organisatie handtekeningen. De actie is onderdeel van de Wij willen wei-campagne.

'97 procent van de Nederlanders wil koeien in de wei houden, blijkt uit een peiling van TNS NIPO', geeft Pluimers aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer