LTO%3A+weidegangactie+Milieudefensie+prima
Nieuws
© nieuwe oogst

LTO: weidegangactie Milieudefensie prima

LTO Nederland waardeert de actie die Milieudefensie maandag startte om weidegang voor melkvee te stimuleren. Deze actie wordt gezien als steun voor het standpunt van LTO Nederland. Wel betwist LTO dat koeien uit grote stallen niet meer buiten komen.

'Ook wij willen weidegang stimuleren. Dat is precies wat we met elkaar hebben afgesproken in convenant weidegang', reageert voorzitter Kees Romijn namens LTO Melkveehouderij.

Milieudefensie is een van de ondertekenaars. 'Ze doen precies wat we met elkaar hebben afgesproken.'

'Geweldige opsteker'

Uit een peiling van TNS NIPO, in opdracht van Milieudefensie, zou blijken dat 97 procent van de Nederlanders graag koeien in de wei ziet. 'Dat is een geweldige opsteker voor onze melkveehouders. We zien dit soort percentages als een blijk van waardering voor ons beroep', schetst Romijn.

'Koeien in de wei is goed voor het dier, maar minstens zo belangrijk voor het beheer en onderhoud van het cultuurlandschap. Boeren hebben een veel bredere functie dan alleen melk produceren. Dat lees ik uit dit soort onderzoeken terug', concludeert hij.

Circa 80 procent weidegang

Momenteel wordt op ongeveer 80 procent van de Nederlandse melkveebedrijven weidegang toegepast. Voor sommige bedrijven is dat door een slechte verkaveling helaas onmogelijk, weet Romijn. 'Zouden die bedrijven wel hun koeien weiden, dan hebben we een hoger percentage weidegang.'

'Hoe dan ook, we streven naar een hoger percentage. Helemaal 100 procent zullen we niet halen. Dat hebben we een en andermaal gezegd. De staatssecretaris weet dat van ons.'

Ondernemerskeuze

LTO Nederland vindt dat weidegang een ondernemerskeuze is. 'De ondernemer moet zich gestimuleerd voelen door prikkels uit de markt en signalen uit de samenleving. Weidegang moet je dus niet bij wet opleggen', stelt Romijn.

Hij bestrijdt de suggestie van Milieudefensie dat koeien uit grote stallen niet meer buiten komen. 'Nieuwe stallen zijn, vanwege ruimte, klimaat en gemak, absoluut beter voor het welzijn van de koeien. Maar dat wil niet zeggen dat koeien niet meer buiten komen.'

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer