Zaadsoap door EU-toelating

LTO Nederland merkt in de praktijk nog te weinig van de beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen op Europees niveau, waarvan sinds 2011 sprake is. Daardoor zouden telers behandeld zaaizaad dat in één lidstaat is toegelaten, in de hele Europese Unie mogen gebruiken.
Joris Baecke, LTO-portefeuillehouder gewasbescherming, constateert dat de praktijk anders is. ‘Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) vindt dat dit alleen mag als je het zaaizaad dan ook in die ene lidstaat met een toelating laat behandelen. Het valt niet uit te leggen dat wij met ons in Nederland geteelde zaad naar Duitsland, Frankrijk of nog verder moeten rijden om het daar te laten behandelen om het dan weer terug te rijden naar Nederland en op onze akkers uit te zaaien.’
LTO is blij dat de Tweede Kamer heeft gevraagd dit knelpunt op te helderen. ‘Een systeem met 28 nationale beoordelende instanties, elk met hun bijzonderheden en interpretaties van de regels, is een recept voor ongelijkheid in toelatingsprocedures’, zegt Baecke.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer