In 2015 helemaal stoppen met castreren stap te ver

De ambitie om in 2015 helemaal te stoppen met castreren gaat Nederland niet waar maken. Varkenshouders willen wel, maar de internationale markt is er niet klaar voor.

Ilona LesscherIn 2007 ondertekenden LTO, NVV, de koepel van vleesverwerkers (COV) en die van supermarkten (CBL) de Verklaring van Noordwijk. Zij spraken de ambitie uit om in 2015 in Nederland helemaal te stoppen met castreren. In 2011 ondertekenden Europese partijen de Verklaring van Brussel om in 2018 in de hele EU te stoppen met castreren.
De Nederlandse varkenshouderij heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet. Werd in 2006 nog 98 procent van de beerbiggen gecastreerd, inmiddels houdt ruim 60 procent zijn ballen. Dat is uit oogpunt van dierenwelzijn, arbeidsvreugde van de boer en duurzaamheid -meer kilo’s vlees met minder voer- een gewenste ontwikkeling.
Uitgangspunt in de Verklaring van Noordwijk is dat marktvraag leidend is. Is de afzet niet geregeld, dan is omschakelen geen optie. De Nederlandse consument heeft berenvlees inmiddels algemeen geaccepteerd. Niet castreren is ook een wezenlijk onderdeel van het Varken van Morgen.
Marktpartijen in andere Europese landen stellen zich wisselend op. In Engeland wordt al jaren niet meer gecastreerd, terwijl in Spanje het aandeel beren op 80 procent ligt en in Frankrijk en België tussen de 20 en 30 procent.
Grootste obstakel om het doel - stoppen met castreren in 2015 - te halen is de Duitse markt. Op deze voor Nederland cruciale afzetmarkt komt het aandeel berenvlees nog niet tot 10 procent. Een gevolg is dat de Nederland bij de afzet van berenvlees tegen grenzen aanloopt.
Voor slachterijen was dat afgelopen maanden reden om de berenkorting op te voeren. Soms tot het vijfvoudige van de originele korting. Varkenshouders ervaren dat zij opdraaien voor de kosten van de stroeve afzet. Zij vragen zich af of het argument dat berenvlees moeilijk plaatsbaar is niet oneigenlijk wordt gebruikt. Beren hebben namelijk een hoger uitsnijrendement en ook in de verwerking biedt mager berenvlees voordelen. Voor een slachterij zo op het oog dus louter voordelen.
Van de beren heeft 3 tot 4 procent een afwijkende geur. Met aangepast voeren en fokkerij is dat percentage nog fors te verlagen. Berengeur wordt met de menselijke neus gedetecteerd. Een beproefde methode, want op basis daarvan schakelde de Nederlandse retail helemaal over.
Echter niet iedere slachterij in Nederland detecteert aan de slachtlijn op berengeur. Voor de consumentenacceptatie van berenvlees is dat niet zonder risico.
Stoppen met castreren is een transitieproces dat de afgelopen jaren met horten en stoten verliep. Nederland haalt 2015 dan wel niet voor de volle 100 procent, maar het proces is onomkeerbaar, zeggen de ondertekenaars van de Verklaring van Noordwijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer