Belgische Waterleau verwerkt reststromen

De biogasinstallatie van het Belgische Waterleau in Antwerpen draait sinds een half jaar. De installatie verwerkt maïs, graan en reststromen als vetten en producten van supermarkten die over de datum zijn.

Belgische+Waterleau+verwerkt+reststromen
© René Luijmes

'In België zijn we eerder begonnen met de mestverwerking dan in Nederland', vertelt Robin Parduyns van het Belgische Waterleau NewEnergy.

De NPG Bio II-installatie in de haven van de Schelde in Antwerpen draait nog geen jaar. Vorig jaar november werd met de bouw begonnen. Net voor de zomer ging de installatie van investeerder-projectontwikkelaar NPG energy draaien.

3 megawatt

De installatie verwerkt 60.000 ton product per jaar en heeft een capaciteit van 3 megawatt. Het gaat om een mengsel van uitgepakt voedingsafval als zuivel, fruit en brood, een mengsel van glycerines en plantaardige vetten, een mengsel van maïs, graanoverschotten en andere droge overschotstromen.

Banddroogsysteem

Het Belgische energiebedrijf droogt het digestaat met een banddroogsysteem van Julicher. De digestaat wordt daarbij niet warmer dan 90 graden Celsius, om brandgevaar te voorkomen.

De gedroogde digestaat vindt zijn weg naar Polen, Afrika, Senegal en Hongarije. Het droge product is te mengen met een stikstof- en kalirijke meststof. Het product gaat per schip vanuit de Antwerpse haven naar zijn bestemming.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer