Biovergister in buitenland wel rendabel

In Nederland leveren vergistingsinstallaties nauwelijks rendement op. In andere Europese landen is dat anders.

Biovergister+in+buitenland+wel+rendabel
© Nieuwe Oogst

In landen als Duitsland en Italië zijn vergistingsinstallaties lucratief, vertelt Sander Binsma, specialist co-mestvergisting bij Oosterhof Holman uit het Groningse Grijpskerk (Gr ) op de website van agrabeton.nl

Energiegewas

'Die landen zijn extensiever. In Nederland is alle grond in gebruik voor de productie van voedsel of voedergewassen voor dieren. In Duitsland en Italië is er ruimte beschikbaar voor de teelt van energiegewassen, zoals maïs.'

Vaste bijdrage

Verder krijgen ondernemers in Duitsland een vaste hoge bijdrage. In Nederland is die lager en variabel. Het verschil kan oplopen tot 6 cent per kW uur, zegt Binsma.

Dat betekent dus ook dat interessante producten voor biovergisting, zoals reststromen uit de levensmiddelenindustrie, van Nederland naar Duitsland gaan omdat afnemers daar meer betalen.”

Slachtafval

In Duitsland kunnen ook meer producten de vergister in. Een voorbeeld is slachtafval. Hierin zitten veel vetten die voor veel energie zorgen. Maar in Nederland moet dit product na vergisten bewerkt worden via compostering of hygiënisering, zegt Binsma in Agrabeton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer