Biogasbieten bewaren is lastig

Suikerbieten telen voor de productie van biogas staat bij onze oosterburen in de belangstelling. De bieten jaarrond bewaren met geringe verliezen is een stuk lastiger dan bij energiemaïs.

Biogasbieten+bewaren+is+lastig
© eigen foto KWS

In het kader van een Nederlands-Duits groengasproject vindt er bij onze oosterburen onderzoek plaats naar efficiënte teelt, verwerking en opslag van suikerbieten voor biogas.

Tijdens de bijeenkomst ‘Suikerbieten voor biogas’, vorige week dinsdag in Lünne, ging het vooral over de opslag van bieten.

Hoge stalen silo

Bernhard Temmen van de Raiffeisen-Warengenossenschaft Emsland-Süd gaf inzicht in de financiële cijfers van zeven biogasinstallaties met elk een capaciteit van 400 kilowatt.

De bietenmoes voor de langere bewaring slaan de boeren op in stalensilo’s met een capaciteit van 1.100 ton. De totale kosten van oogst, transport, opslag en inbrengen in de vergister liggen bij bietenmoes op 19,94 euro per ton. Bij maïs gaat het om 15,93 euro per ton.

Silo in de grond

Ralf Otten heeft sinds 2006 in Geeste een biogasinstallatie van 500 kilowatt voor maïs en mest. De bouw van de tweede installatie in 2011 was voor de gemeente alleen mogelijk als hij naast maïs ook bieten ging telen.

De kosten van de opslag van maïs in een sleufsilo met een capaciteit van 9.000 ton liggen op 10,89 euro per ton. De opslag van bietenmoes in een grondsilo met folie en een capaciteit van 7.000 ton is goedkoper: 2,99 euro per ton.

Hele bieten in silo

Het is ook mogelijk hele bieten op te slaan in een grondsilo. Zaaizaadbedrijf KWS heeft ervaring met de opslag van 5.000 ton bieten in een silo met een hoogte tot 7 meter.

Door het gewicht van de bieten komt er uit de opslag veel perssap. In 2011 kwam er uit 5.000 ton bieten ruim 2.000 kuub perssap. Dat perssap ging de vergister in. Van de bieten bleef 2.689 ton over.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer