Schoner, Groener, Beter

Duurzamer ondernemen blijft onze grote uitdaging de komende jaren. Vorige week is aan de reeks van plannen, projecten en pilots die wij afgelopen jaren onder de vlag van LTO Nederland presenteerden, een nieuw actieplan toegevoegd. ‘Schoner, Groener, Beter’ is het ambitieuze plan dat Nederlandse telers de weg wijst naar steeds schonere, groenere en betere technieken om de gewassen te beschermen tegen plagen, schimmels en onkruid.
Het actieplan biedt een overzicht van acties en maatregelen om de emissies te verminderen, de middelen te vergroenen en de teeltsystemen te optimaliseren. Ook is er aandacht voor borging van verduurzaming in de keten door afspraken te maken met de afnemers van voedings- en sierteeltgewassen. Die trend gaan we de komende jaren vaker zien: winkelketens die afdwingen dat onze gewassen ‘schoner’ zijn en niet zijn behandeld met middelen waar bijen van zouden sterven.
Onlangs timmerde Greenpeace aan de weg met een onderzoek naar residu op planten bij een keten van tuinwinkels. Ze vond resten van veel verschillende middelen. Kort daarna zocht de gewraakte winkelketen de media met een eigen plan voor schone planten in de winkelrekken. We zullen eraan moeten wennen dat we onder het vergrootglas liggen wat betreft het gebruik van chemische gewasbescherming.
Het zijn uitingen van maatschappelijke weerstand tegen de teeltsystemen waar we in de wereld om worden gewaardeerd, maar thuis kritiek mee oogsten. Om gek van te worden, zou je willen zeggen. Het actieplan Schoner, Groener, Beter trekt echter geen verdedigingslinie op, maar zindert van de ambities om de kritiek van actiegroepen linksom te passeren. Dat is waar we trots op mogen zijn.

Hans Huijbers

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer