Droomstage bij melkveehouderscoöperatie op West-Java

Na zijn eerdere praktijkervaringen bij kleinschalige boeren in Afrika wilde hij graag meer van de wereld zien. ‘‘Medestudenten vertrokken naar Canada en Australië om de grote bedrijven te zien, maar ik wilde juist graag naar kleinschalige boerenbedrijven in Azië”, aldus Hein. Vruchtbaarheidsproblemen en het administratieve systeem verbeteren werden het hoofddoel van zijn stage. De coöperatie die hij voor zijn stage bezocht bestaat uit ongeveer 1.500 kleinschalige melkveehouders. De melkafvoer, de veearts, het krachtvoer en de financiële middelen staan onder verantwoordelijkheid van de coöperatie.

Kansen

Gedurende zijn stage zag Hein direct allerlei kansen voor de boeren. Vruchtbaarheid bleek het grootste probleem te zijn. ‘‘Vaak waren er wel vier tot zeven inseminaties per koe nodig.” Op advies van Hein gingen de boeren na zijn eerste stagemaand al over op krachtvoer met toevoeging van mineralen en vitaminen. Dit zorgde onder andere voor verbetering van de vruchtbaarheid. Voor het andere doel van zijn stage, het administratiesysteem verbeteren, adviseerde hij een digitaal administratie systeem. Zo hoeven de boeren de administratie niet meer met de hand bij te houden.

In de praktijk

Hein maakte niet alleen een ontwerp voor een digitaal administratiesysteem, maar stak ook de handen uit de mouwen en ging in de praktijk aan de slag. ‘‘Ik ben niet iemand die de hele dag op kantoor stil kan zitten.” De klauwen van de koeien bleken erg slecht, waarvoor hij een klauwbekapbox introduceerde. ‘‘Deze beviel zo goed dat de coöperatie er direct enthousiast mee aan de slag is gegaan.” De coöperatie trainde enkele boeren op het gebruik van een klauwbekapbox. Momenteel worden alle koeien van de 1.500 boeren bekapt.

Gastvrijheid

Een van de dingen die Hein het meest is bijgebleven is de gastvrijheid. ‘‘De cultuur was zo gastvrij en open dat ik echt op handen werd gedragen. Ze lieten me zelfs geen zak zaagsel dragen.” Dat het altijd belangrijk is om goed te communiceren is iets wat Hein geleerd heeft. ‘‘Je moest soms echt op een simpele en humoristische manier dingen duidelijk maken. Zo vroeg ik ze of ze hun eigen servies schoonmaakten. Ondanks dat ze hier om moesten lachen, beseften ze wel dat het belangrijk is om de stal schoon en droog te houden.”

Ambitie

Door zijn input hoopt Hein de Javaanse boeren het belang van innovatie mee te hebben gegeven. ‘‘Ik ben van mening dat de boeren snel moeten innoveren om met de tijd mee te gaan. Alleen zo kunnen ze overleven.” Na zijn studie wil De Kort eerst nog meer van de wereld zien en ervaringen op doen in de praktijk. Of hij nog eens op adviesreis wil gaan? ‘’Zeker! Ik wil me in de toekomst vaker gaan inzetten voor Agriterra, maar om agripooler te worden moet ik eerst mijn stageverslag inleveren!”

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer