Biologische groenteteelt heeft de toekomst in Nepal

Hennink bezocht twee districtsfederaties van agrarische coöperaties (SFACFL). Agriterra ondersteunt deze in het verbeteren van lokaal ondernemerschap onder de leden, veelal boerinnen. Eén van de problemen waar ze tegenaanlopen is het vermarkten van de groenten. ‘‘Het is belangrijk de groenteteelt af te stemmen op de teeltsituatie en de afzetmarkt”, legt Hennink uit. ‘‘Zo ligt Dhading ver weg van de markt en daarom is het belangrijk om groenten te verbouwen die goed bewaard, dan wel verwerkt kunnen worden. Tomaten zijn bijvoorbeeld geen optie.”

Telen in de praktijk

Hennink bezocht een proefveld van een van de leden. Op het veld telen ze bittere komkommers en fleskomkommers op zowel biologische als reguliere wijze. Door, los van theoretische trainingen, ook in de praktijk te zien wat er gebeurt, leren de boerinnen de groenten op een productieve manier te telen.

‘‘De groenteteelt is kleinschalig in Nepal. Toch hebben ze een aantal dingen goed voor elkaar”, stelt Hennink. De bodemstructuur is over het algemeen goed door het toevoegen van organische bemesting en het minimale gebruik van kunstmest. ‘‘Ze maken van bamboe en doeken tunnels over de groenten. Op deze manier beschermen ze gewassen tegen regen en kou. Om vraat van insecten tegen te gaan, hangen ze flessen op met water en plantenextract.’’ Dit blijkt een effectief middel, waar ook Hennink enthousiast over is. ‘‘Eens kijken of iets dergelijks ook in te zetten is op mijn eigen bedrijf.”

Certificeren: regionaal

Hennink teelt biologisch vanuit de overtuiging dat dit beter is voor mens en natuur. Tot haar verrassing telen veel boerinnen in Nepal ook biologisch. ‘‘Ze weten niet altijd precies om te gaan met gewasbeschermingsmiddelen. Hierdoor krijgen de boerinnen een boete op de markt vanwege aanwezige pesticiden. Door biologisch te telen bestaat dit probleem niet.’’ Ook de lagere productiekosten spelen een rol bij de keuze voor de biologische teelt. Daarnaast is er in de steden een groeiende middenklasse die wat meer te besteden heeft. Zij vinden het geen probleem iets meer te betalen voor ‘gezondere groenten’. Op dit moment is echter totaal niet duidelijk welke groenten biologisch geteeld zijn. Daarom is de invoering van een certificeringssysteem belangrijk. Hennink heeft hierover gesproken met de betrokken organisaties. ‘‘Zeker voor de boerinnen dicht bij de hoofdstad Kathmandu is dit interessant. Een idee is om regionaal te beginnen met het certificeren, zodat dit later landelijk uitgerold kan worden. De biologische groenteteelt heeft zeker toekomst in Nepal, aldus Hennink.’’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer