Bietsuiker als grondstof AkzoNobel

AkzoNobel gaat de mogelijkheid onderzoeken om chemicaliën te produceren op basis van uit bieten gewonnen suiker.

AkzoNobel werkt hiervoor samen met Suiker Unie, Rabobank, Deloitte, Noordelijke Ontwikkelings Maatschappeij (NOM), Groningen Seaports en provincie Groningen.
Deloitte is gevraagd om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. Het bureau kijkt of commerciële productie in de chemiecluster in Delfzijl economisch levensvatbaar is.
Het voordeel van suikerbieten als grondstof is dat AkzoNobel op een duurzame manier kan produceren. Ook de chemische industrie wil minder afhankelijk zijn van fossiele grondstoffen. Deloitte noemt Nederland specifiek, omdat Suiker Unie op een efficiënte wijze suiker uit bieten produceert.
Door de aanstaande deregulering verwachten de betrokken partijen dat de productie van suikerbieten stijgt. ‘Wij weten dat Nederland grote hoeveelheden suikerbieten kan produceren’, zegt topman Knut Schwalenberg van AkzoNobel.
‘We gaan nu onderzoeken hoe we van die suikerproductie gebruik van kunnen maken om extra productie en banen te creëren in de regio Delfzijl.’
Suiker Unie vindt de samenwerking tussen landbouw en chemie interessant. Binnen drie maanden moet duidelijk zijn of AkzoNobel inderdaad suiker gaat verwerken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer