Tweede+Kamer%3A+betere+studie+naar+zeesluizen
Nieuws
© Wikipedia

Tweede Kamer: betere studie naar zeesluizen

De Tweede Kamer wil dat er onderzoek komt naar de aanleg van sluizen in de Nieuwe Waterweg om de zouttong tegen te houden.

De Tweede Kamer nam hierover dinsdagavond een motie aan van CDA'er Jaco Geurts.

Het onderzoek moet zich richten op de eventuele verlaging van de waterstanden achter de sluis en de effecten op het tegengaan van verzilting. Ook moeten de voor- en nadelen en de kosten van een sluis in de Nieuwe Waterweg tegen het licht worden gehouden.

LTO Noord vroeg eind september het kabinet nader onderzoek te doen naar een sluis tussen de Nieuwe Maas en de Nieuwe Waterweg, ten oosten van de Petroleumhaven. Die moet de verzilting tegengaan. Minister Melanie Schultz-van Haegen (I&M) hield toen de boot af.

Twee lekken

LTO Noord Zuid-Holland pleit al langer voor een sluis in de Nieuwe Waterweg. Voorzitter Arie Verhorst: 'Dat is vooral ingegeven door de verzilting van het Volkerak-Zoommeer, waardoor de Volkeraksluizen ook zout doorlaten. Dan heb je twee lekken in de Delta. Dus moet je ergens tegendruk geven aan de zouttong.'

De afgelopen jaren zijn verschillende ideeën geponeerd om het zoute water tegen te houden, zoals het herstel van de trapjeslijn en plaatsing van een bellenscherm in de Nieuwe Waterweg. Die opties blijken niet haalbaar of kostenefficiënt.

Ingenieurs

Een groep vooraanstaande ingenieurs onder leiding van Frank Spaargaren stelt dat een sluis in de Nieuwe Waterweg goed is voor zowel de veiligheid als de zoetwatervoorziening.

'De kosten voor een oostelijk gesitueerde sluizencomplex zijn minder hoog en de hinder voor de scheepvaart is beperkt. Je hebt tegelijkertijd veel minder dijkversterking nodig', aldus Spaargaren.

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer