%27Financiering+aardwarmte+snel+oplossen%27
Nieuws
© G.J. Vlekke

'Financiering aardwarmte snel oplossen'

'Om te komen tot een versnelling van de energietransitie moeten er zo snel mogelijk oplossingen komen voor de financiering van aardwarmte.'

Dat stelde wethouder Theo Duijvestijn (economische zaken) van gemeente Westland donderdag tijdens het congres over energietransitie en aardwarmte in ‘s-Gravenzande. De gemeente Westland organiseerde dit congres in samenwerking met het Platform Geothermie.

Naast een andere inzet van SDE-subsidie noemde Duijvestijn nieuwe vormen van garantiestelling, financiering van projecten in een veel groter collectief, institutionele beleggers en Europese regelingen als mogelijke oplossingsrichtingen.

Triaslaag

'Belangrijk is dat er zo snel mogelijk een boring komt naar de Trias-aardlaag, omdat met het potentieel aan warmte in deze aardlaag aan ongeveer 70 procent van de Westlandse warmtevraag kan worden voldaan', aldus de wethouder.

Momenteel wordt gezocht naar een boorlocatie hiervoor. Tegelijkertijd sluit de gemeente ook zonne- en windenergie, biomassa, WKK’s en restwarmte uit de havens niet uit.

Duitsland

Hoewel het Nederlandse bedrijfsleven en vooral de (glas)tuinbouw veel ervaring opdoet met aardwarmte, is er met name van de Duitsers nog veel te leren.

Thorsten Weimann, voorzitter van het Wirtschaftsforum Geothermie vertelde dat meerdere lokale (gemeentelijke) energiebedrijven voor de warmtevoorziening deels zijn over gegaan op aardwarmte. In Duitsland zijn de investeringen voor de infrastructuur voor rekening van de overheid, zodat het bedrijfsleven daarop kan aanhaken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -3°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
Meer weer