Onderzoek+aardwarmte+Luttelgeest
Nieuws
© Engel Lameijer

Onderzoek aardwarmte Luttelgeest

Twee glastuinders in Luttelgeest willen hun kassen verwarmen met behulp van aardwarmte. Plantenkwekerij Bernhard en groentekwekerij Hoogweg willen hun gasverbruik halveren door water van ongeveer 70 graden celcius op te pompen van een diepte van 1.850 meter.

De tuinders laten momenteel onderzoeken hoeveel water de bron precies oplevert. 'De verwachtingen zijn goed. Het water is niet zo warm, maar er zijn waarschijnlijk wel veel kuubs beschikbaar. Over twee maanden moet duidelijk zijn wat het debiet precies is', zegt tuinder Bram Bernhard.

De twee bedrijven hebben inmiddels een businessplan opgesteld en zijn ook bezig om financiering te zoeken. Provincie Flevoland heeft al toegezegd via het ontwikkelingsfonds voor duurzame energie DE-on de helpende hand te willen toesteken om het project van de grond te krijgen. 'Eind van het jaar verwachten we te kunnen beslissen.'

Besparing

Als het project slaagt is een besparing mogelijk van zo'n 9,5 miljoen kuub aardgas en vermindert de CO2 -uitstoot van de twee bedrijven met ongeveer 19.000 ton. Bernhard sluit niet uit dat op den duur nog meer tuinbouwbedrijven in de omgeving kunnen aanhaken op de warmtebron. 'Maar eerst willen we zelf ermee aan de slag. De bron moet zich wel bewijzen.'

Bernhard Plantenkwekerij teelt orchideeën en kuipplanten, Leo en Johan Hoogweg hebben paprika's in hun kassen staan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  50 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
 • Woensdag
  7° / 3°
  40 %
Meer weer