Uitbreiding per gebied bekijken

Er komt meer duidelijkheid over de ontwikkelruimte voor boeren nabij natuurgebieden. Zo wordt de hoeveelheid ontwikkelruimte per gebied bepaald, bleek deze week op een door LTO Nederland georganiseerde bijeenkomst over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).

Arno de SnooHet begint er steeds meer op te lijken dat de PAS in de zomer van 2015 eindelijk in werking kan treden. De PAS moet de vergunningverlening volgens de Natuurbeschermingswet (NB-vergunning) voor veehouderijbedrijven weer vlottrekken
De agrarische sector heeft met de regering afgesproken tot 2030 de uitstoot van ammoniak met 10 kiloton te reduceren. Daarvoor krijgt de sector 5,6 kiloton weer terug aan ontwikkelruimte. Ondernemers hebben veel vragen over de ontwikkelruimte. Want hoe wordt deze ruimte verdeeld en welke boeren kunnen er aanspraak op maken?
Ton Schleedoorn van het ministerie van EZ en LTO-bestuurders Siem Jan Schenk en Gerbrand van ‘t Klooster gaven zoveel mogelijk duidelijkheid tijdens de bijeenkomst.
Bedrijven met groeiplannen moeten een beroep doen op de ontwikkelruimte. De hoeveelheid ontwikkelruimte per gebied wordt bepaald in het PAS-programma en hangt af van de daling van de stikstofdepositie in dat gebied. De provincies gaan deze ontwikkelruimte gebruiken voor de uitgifte van vergunningen. ‘Voor de boeren is het belangrijk dat LTO in de provincie daarbij wordt betrokken’, zegt Van ‘t Klooster.
Dan rijst de vraag op hoeveel ontwikkelruimte een boer mag rekenen. Het blijkt dat bij aanvragen voor uitbreiding onder de 1 mol depositie geen vergunning nodig is. Wel geldt een meldingsplicht.
Hoeveel 1 mol uitbreiding is, hangt af van de situatie en locatie van de boer, met factoren als staltype, diersoort, aantal dieren en afstand tot een natuurgebied.
En welke boer krijgt ontwikkelruimte? Maakt een boer die dicht bij een natuurgebied ligt minder kans op uitbreiding, omdat hij daarvoor meer ontwikkelruimte zou gebruiken? En geldt het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’?
‘Die vragen moeten een antwoord krijgen op provinciaal niveau’, zegt Schenk. ‘Wij willen eerlijke regels voor boeren met serieuze uitbreidingsplannen.’
LTO wil voorkomen dat ondernemers rechten sparen als een soort verzekering voor de toekomst. ‘Mogelijk komt daarvoor een regel dat een boer alleen aanspraak op ontwikkelruimte kan maken als de aanvraag onderdeel is van een uitbreidingsplan waarvoor ook een milieu- of bouwvergunning wordt gevraagd en het plan op korte termijn, bijvoorbeeld een jaar, wordt gerealiseerd.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer