Start+compenserende+maatregelen+Kierbesluit
Nieuws
© Hollandse Delta

Start compenserende maatregelen Kierbesluit

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft gisteren de officiële starthandeling verricht voor de Compenserende Maatregelen van het Kierbesluit.

De komende vier jaar voeren waterschap Hollandse Delta, Evides Waterbedrijf en Rijkswaterstaat diverse projecten uit om de zoetwatervoorziening voor de sloten op Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee zeker te stellen.

In 2018 kunnen de Haringvlietsluizen op een kier voor de vismigratie.

Met het in de grond leggen van een betonnen duikerdeel verrichtte Schultz de aftrap van het eerste werk in uitvoering. Op dit duikerdeel staan handtekeningen van de minister en vertegenwoordigers van de drie samenwerkingspartners.

Het eerste werk vindt plaats aan de Onderlangs in de gemeente Hellevoetsluis.

Waterkraan

Schultz: 'We mogen de Haringvlietsluizen ‘de grootste waterkraan van Nederland’ noemen. Dankzij de sluizen wordt het water van onze rivieren afgevoerd naar zee.'

'Eerst via de Nieuwe Waterweg en als het nodig is ook via het Haringvliet. Met het Kierbesluit herstellen we een oude functie van het Haringvliet in ere: die van vissnelweg van de Noordzee naar Europese binnenwateren', aldus de minister.

Toekomstbestendig

Dijkgraaf Jan Geluk van waterschap Hollandse Delta: 'We hebben met alle partijen hard gewerkt aan een voorstel voor de maatregelen die toekomstbestendig zijn en die gesteund worden door de samenwerkingspartners, grondeigenaren, agrariërs en inwoners in ons gebied.'

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer