Dwangsom Overijsselse boeren

Zwolle - Meer dan veertig Overijsselse veehouderijbedrijven hebben een brief van provincie Overijssel gekregen waarin staat dat ze in overtreding zijn omdat ze nog geen NB-wetvergunning hebben.

Jacomien VoorhorstHet gaat om de afwikkeling van 146 handhavingsverzoeken die de Mobilisation for the Environment (MOB) heeft ingediend bij de provincie. Overijssel heeft inmiddels voor 136 van deze handhavingsverzoeken een voorgenomen besluit genomen. Daarvan hoeven 70 bedrijven geen NB-wetvergunning aan te vragen.
‘Het gaat in deze meeste gevallen om bedrijven die al bijna zijn gestopt’, zegt Han-Paul van Westing, die met nog vier medewerkers de handhavingsverzoeken in opdracht van de provincie Overijssel behandelt. ‘Ook zijn er ondernemers aan wie inmiddels een NB-wetvergunnng is verleend. En in een paar gevallen is een vergunning niet nodig in verband met bestaand gebruik.’
Volgens Van Westing hebben medewerkers van de provincie vrijwel alle bedrijven persoonlijk bezocht om uit te leggen waarom de provincie deze actie moet ondernemen. ‘Strikt juridisch gezien heeft de MOB gelijk en moeten we handhaven. Daarom hebben we 42 bedrijven een dwangsom moeten opleggen met als doel om hun zaakjes alsnog op orde te brengen.’
Dat betekent dat de bedrijven alsnog een NB-wetvergunning moeten aanvragen óf hun bedrijfsvoering moeten aanpassen. De provincie doet er alles aan om dat binnen de daarvoor afgesproken termijn van vijf maanden af te handelen.
‘Het zijn over het algemeen bedrijven die niet of nauwelijks met de veestapel zijn gegroeid ten opzichte van de vergunde situatie in de omgevingsvergunning, ook niet als er gerekend moet worden met een peildatum uit het verleden’, zegt Van Westing. ‘Het aankopen van ammoniak is dan ook maar zeer beperkt aan de orde. De vergunningverlening zal in de meeste gevallen geen problemen opleveren. Wel zijn de boeren zo’n 3.000 euro voor leges en advieskosten kwijt.’
Volgens voorzitter Erik Back van LTO Noord Overijssel kan de PAS wellicht ook een oplossing bieden voor bedrijven die toch ammoniak moeten kopen.

Inhaalslag

Het is niet uitgesloten dat MOB nog meer handhavingsverzoeken zal indienen. De organisatie is ook actief in de provincie Utrecht. In Gelderland speelt de problematiek minder.
‘Gelderland heeft een aantal jaren een inhaalslag gemaakt om zoveel mogelijk boeren ertoe te bewegen een NB-wetvergunning aan te vragen. Dat is gelukt’, zegt Tjerk Elzinga van LTO Noord.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer