Oproer+Schreijer+over+Natura+2000+%28video%29
Nieuws
© Annie Schreijer

Oproer Schreijer over Natura 2000 (video)

De Overijsselse politiek is niet blij met uitlatingen van CDA-Europarlementariër Annie Schreijer over Natura 2000, meldt RTV Oost.

Schreijer vindt het onbegrijpelijk dat het Springendal in Twente definitief is aangewezen als Natura 2000-gebied. Ze roept politici op om in actie te komen voor de boeren. Veertig boeren zouden door het besluit in de problemen komen met hun bedrijf.

CDA-Statenlid Marco van der Vegte verwacht dat de gevolgen voor de bedrijven in de praktijk meevallen. 'Veel boeren stoppen met hun bedrijf en daarmee ontstaan er ook weer mogelijkheden voor de boeren die wel doorgaan.'

Programmatische Aanpak Stikstof

Verder wordt er achter de schermen hard gewerkt aan oplossingen, zoals de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), stelt Van der Vegte. 'Wanneer de PAS volgend jaar in werking treedt, krijgen veel boeren juist weer mogelijkheden om het bedrijf uit te breiden.'

PvdA-Statenlid Anneke Beukers vindt het jammer dat de oproep van Schreijer de spanningen tussen boeren en natuurorganisaties waarschijnlijk weer groter maakt.

'Beide partijen hebben juist in Overijssel besloten om samen op zoek te gaan naar oplossingen. Die gesprekken vinden nu overal plaats en wij moeten ons als politiek daar niet mee bemoeien.'

LTO Noord Overijssel

Voorzitter Erik Back van LTO Noord Overijssel sluit zich bij Beukers aan. 'Je kunt wel weer de barricades op gaan, maar daar bereik je waarschijnlijk niks mee.'

Beter is het volgens Back om in overleg te gaan met natuurorganisaties en de overheid en te kijken 'hoe we samen een goede toekomst kunnen creëren' voor zowel de natuur als de boeren.

Boerenbedrijven Vasse

Wel benadrukt Back dat hij het bijzonder vervelend vindt voor de boerenbedrijven bij Vasse die nu in onzekerheid zitten. Hij zal zich maximaal inspannen om de boeren daar te ondersteunen.

De boeren zelf lijken voorlopig meer naar de woorden van Europarlementslid Schreijer te luisteren. Morgen willen ze naar het Europees Parlement in Brussel om in gesprek te gaan met de beleidsmakers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer