Green+Deal+voor+afvalwatergrondstoffen
Nieuws
© vanhoekbouw.nl

Green Deal voor afvalwatergrondstoffen

Om het winnen van grondstoffen uit afvalwater door waterschappen verder te brengen, is donderdag de Green Deal Grondstoffen getekend.

Waterschappen zuiveren het afvalwater van huishoudens en (agrarische) bedrijven om te zorgen voor een goede waterkwaliteit in Nederland.

Maar afvalwater wordt daarnaast ook steeds meer als een bron van duurzame energie en grondstoffen gezien.

Energie- en Grondstoffenfabriek

Via de Energie- en Grondstoffenfabriek, een gezamenlijk waterschapsinitiatief, werken alle 23 Nederlandse waterschappen samen aan het winnen van energie en grondstoffen uit afvalwater.

Van de ongeveer tachtig afvalwaterwaterzuiveringen waar biogas wordt gewonnen, zijn er inmiddels zeven omgebouwd tot Energiefabrieken. Op een aantal installaties wordt ook al fosfaat gewonnen uit het afvalwater.

Fosfaat

De Green Deal Grondstoffen richt zich op het verder stimuleren van het winnen van waardevolle grondstoffen. Uit afvalwater kan naast fosfaat onder andere cellulose, polymeren, alginaat en CO2 worden gewonnen.

Bedrijven kunnen deze grondstoffen opnieuw gebruiken. Er zijn vele mogelijke toepassingen: fosfaat als groene meststof voor de landbouw, cellulose voor asfalt en CO2 voor tuinbouwkassen of de procesindustrie.

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer