Ook+hobbykippen+op+stok
Nieuws
© Dierenbeeldbank

Ook hobbykippen op stok

Er geldt ook een landelijke ophok- en afschermplicht van 72 uur voor hobbypluimvee, geeft kennisorganisatie Levende Have aan. Deze maatregel is ingesteld na de vondst van hoogpathogene vogelgriep bij een bedrijf in Hekendorp.

Voor hobbyhouders is de ophokplicht gedurende de standstill alleen van kracht voor pluimvee en ander gevogelte dat in contact kan komen met wilde vogels of met pluimvee van commerciële bedrijven.

Deze dieren moeten binnenblijven of in een volière worden gehouden. 'Dat geldt ook voor hoenderachtigen die weinig gevolgen ondervinden van ophokken', meldt het Landelijk Kennisnetwerk Levende Have voor houders van boerderijdieren.

Contact voorkomen

Voor alle andere categorieën hobbymatig gehouden vogels, waaronder watervogels, moet de houder met andere maatregelen contact met wilde vogels voorkomen.

'Dat is mede in het belang van de houder zelf, aangezien hij op die manier de kans verkleint dat zijn dieren besmet raken', stelt Levende Have in haar reactie.

Ruimen

Bij hobbypluimvee zal wel zeer terughoudend worden opgetreden wanneer het besluit valt tot preventief ruimen van een bepaald gebied.

'Alleen wanneer veterinair noodzakelijk, bijvoorbeeld contactbedrijven/locaties, en op basis van een risicoanalyse wordt besloten tot preventieve ruiming van deze dieren.'

Quarantaine

Hobbypluimvee wordt niet op grote schaal en in grote gebieden preventief geruimd. 'Alternatieve maatregelen als het in quarantaine houden van de hobbydieren, hygiënemaatregelen, monitoren van deze dieren en preventief vaccineren komen daarvoor in de plaats.'

· Volg de actuele berichtgeving via Dossier Vogelgriep

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer