Leren van boer Parma-regio

Provincie Noord-Brabant en ZLTO halen de banden aan met de Noord-Italiaanse regio Emilia Romagna, wereldberoemd van de parmaham en Parmezaanse kaas.

In Noord-Brabant vormt de agro- en foodsector de tweede economische pijler. Maar ook in de regio Emilia Romagna, ongeveer vier keer zo groot als Noord-Brabant met twee keer zo veel inwoners, is het een economische factor van belang. Behalve overeenkomsten zijn er ook verschillen, constateert gedeputeerde Yves de Boer: ‘Wij zijn goed in het efficiënt produceren van veilig voedsel voor een grote internationale markt. In Emilia Romagna weten ze hoe ze voedsel moeten produceren met een wereldwijd merk. Denk maar aan de parmaham en de Parmezaanse kaas. We kunnen dus veel van elkaar leren.’
Ook ZLTO-voorzitter Hans Huijbers ziet kansen voor kennisuitwisseling, in eerste instantie vooral tussen ondernemers in de dierlijke sectoren. Maar op termijn kunnen ondernemers in plantaardige sectoren zoals de boomteelt, of met streekproducten zeker aanhaken.

Boerentrots

ZLTO-manager Linda de Bie bezocht de Italiaanse regio. Ze zag boeren en ketenpartners die trots zijn op hun producten. Maar de boeren daar kijken ook met veel respect naar ons. ‘Vooral onze technische resultaten, professionaliteit en exportpositie hebben veel aanzien in Italië.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer