Vertraging regeling ggo-teelt

Het Europees Parlement heeft de besluitvorming over toelating van genetisch gemodificeerde organismen (ggo) deze week opnieuw uitgesteld. Op de voorstellen van de Europese Commissie hebben de parlementariërs meer dan 300 wijzigingsvoorstellen ingediend.

Joost de la CourtHet grote aantal opmerkingen vanuit het Europees Parlement leidt tot extra vertraging. Veel parlementariërs zijn erop uit om de beoordeling van ggo-teelten in de afzonderlijke lidstaten uit te breiden met lokale milieu- of gezondheidsnormen.
Dit is weer tegen het zere been van de Europese Commissie, die vindt dat dergelijke beoordelingen juist thuishoren bij de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA.
De procedurele strubbelingen van de afgelopen week zijn tekenend voor het thema ggo. Er wordt al jaren over gepraat, zonder dat veel vooruitgang is geboekt. Om de teelt van ggo-gewassen in Europa toch nog een kans te geven heeft de commissie een systeem ontwikkeld dat afzonderlijke lidstaten in staat stelt eigen besluiten te nemen. Waarop weer een uitvoerig debat volgde
Tot nu toe is slechts één ggo-teelt goedgekeurd in de Europese Unie, een maïsras van Monsanto. Acht lidstaten hebben de teelt van dat ggo-gewas echter expliciet uitgebannen. Inmiddels wachten nog negen genetisch gemodificeerde gewasvariëteiten op een finaal oordeel van de Europese Commissie in Brussel.
Hoe moeizamer de toelatingen gaan, des te meer de achterstand groeit die de EU oploopt ten opzichte van andere handelsblokken zoals de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Azië. De onderhandelaars van de VS wezen hun Europese collega’s er laatst tijdens een handelsoverleg nog fijntjes op dat de EU zo ongeveer de laatste plaats is ter wereld waar de teelt van transgene gewassen vrijwel helemaal is verboden en de import van transgene soorten extreem traag verloopt.
Die Europese traagheid in handelen blijft op haar beurt niet zonder gevolgen. Het kan leiden tot tekorten op de markten en dus hogere prijzen, waarschuwden de Europese veevoederproducenten afgelopen zomer nog.

Plantgezondheid

Intussen roeren ook andere partijen zich. Een groep van dertig vooraanstaande onderzoekers op het gebied van plantgezondheid schreef vorige week nog een open brief aan de Europese Commissie. De onderzoekers wezen erop dat als de import- en teeltban niet wordt opgeheven, Europa ook zijn vooraanstaande positie in de plantveredeling gaat verliezen.
Hoewel EFSA veel ggo-teelten als veilig beoordeelt, houden de lidstaten als geheel nog grotendeels de boot af.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer