Ruimte bij intern salderen
Den Bosch - Veehouderijen mogen bij het intern salderen uitgaan van het emissieplafond van de bestaande vergunning en hoeven dat niet te corrigeren volgens de normen van het Besluit huisvesting uit 2013. Dat blijkt uit een uitspraak in een beroepsprocedure eerder deze week.
Jasper SchelDe rechter verklaarde woensdag een beroep van de Stichting Werkgroep Behoud de Peel tegen een vergunning die Gedeputeerde Staten in 2013 hadden verleend aan een veehouderij in Deurne ongegrond. Voor het verlenen van deze vergunning voor uitbreiding en wijziging van het bedrijf hanteerden GS de normen van de Natuurbeschermingswet van 1998 (Nbw 1998) voor traditioneel gehuisveste dieren. Op basis daarvan was de veehouderij destijds vergund.
Behoud de Peel stelde dat de nieuwe vergunning ten onrechte is verleend. Het college van GS zou de ammoniakemissie in de bestaande situatie onjuist hebben vastgesteld, omdat er geen rekening is gehouden met het Besluit huisvesting uit 2013. Maar volgens de rechter hoeft dat dus ook niet, zolang het maar niet leidt tot een verhoging van de stikstofdepositie.
Veehouderijen die bijvoorbeeld meedoen aan de stoppersregeling hoeven hun ammoniakemissie dan ook niet te corrigeren volgens de huidige normen, zoals de commissie MER voorstelt.
‘Dat geeft lucht’, zegt Raymond Derks, adviseur Omgeving bij ZLTO. ‘Bijvoorbeeld aan ondernemers die nu nog niet weten of een van hun kinderen het bedrijf op den duur wil overnemen. Zij willen nu nog niet investeren in nieuwe huisvestingsys-temen, omdat ze nog niet weten of hun kinderen het bedrijf voortzetten of mogelijk stoppen.’
Traditioneel gehuisvest
Bij Paul Gerrits uit Overasselt vond eind 2013 een gezamenlijke controle van provincie en gemeente plaats. ‘Het gemengde bedrijf had de varkens nog traditioneel gehuisvest, omdat de zoon nog te jong is om te beslissen of hij het bedrijf wil voortzetten’, weet Derks. ‘De stoppersregeling is hier een ideale oplossing voor. Gerrits heeft de gemeente gemeld dat hij minder rondes draait in de stal.’
Volgens de provincie waren er tijdens de controle bij Gerrits achttien varkens te veel. Dit is gemeld aan de RVO om het bedrijf te korten op GLB-inkomenssteun van de melkrundveehouderij- en akkerbouwtak.
Derks: ‘Het bedrijf zou ook niet beschikken over een benodigde NB-wetvergunning, omdat hij zijn varkens traditioneel huisvest. Deze is toen aangevraagd. Maar nu blijkt dat hij met de stoppersregeling voldoet aan zijn plafond en voor het bestaand gebruik dus geen NB-wetvergunning nodig heeft.’
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Andex 300
Gebruikt, € 1.250
-
Pottinger Jumbo 6600 opraapwagen
2005, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Maaidekken (HG) #65626
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X590 (LH) #692969
Gebruikt, € 8.950
Vacatures
Campagne Marketeer
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Projectmedewerker biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker Agrarisch Natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Weer
-
Vrijdag24° / 11°0 %
-
Zaterdag20° / 14°30 %
-
Zondag21° / 14°95 %