Hoe financier ik mijn bedrijf?

‘De banken willen niet meer financieren.’ Het is een veelgehoorde klacht van veehouders, weet Adri van de Plas. ‘Een lening afsluiten ging vroeger ook eenvoudiger.’ Tijdens de ZLTO Ondernemersdag Intensief op 18 november geeft de ZLTO-adviseur een workshop over het financieren van het bedrijf, nu en in de toekomst.

De strengere financieringseisen van banken hebben met Basel III te maken: banken dienen meer eigen vermogen te bezitten, dus schroeven ze de de voorwaarden omhoog. ‘Nog belangrijker voor ondernemers is de vraag hoe ze hierop in kunnen spelen’, zegt Van de Plas.
Hierover geeft de ZLTO-adviseur samen met Jeroen van den Hurk van de Rabobank een workshop tijdens de Ondernemersdag bij ZLTO in Den Bosch. Met name voor varkens- en pluimveehouders is deze workshop interessant.

Uitbreiding

‘Financieringsvraagstukken spelen vooral in tijden van uitbreiding of bedrijfsovername een rol. Gingen ondernemers met uitbreidingsplannen in het verleden eerst naar de gemeente voor een vergunning en daarna naar de bank, nu is dat andersom’, vertelt Van de Plas.
Factoren die een rol spelen bij het wel of niet verkrijgen van een financiering bij de bank zijn volgens de adviseur: ondernemerskwaliteiten, zekerheid en rentabiliteit.
‘Voorheen lette de bank veel minder op ondernemerskwaliteiten. Maar ook hierbij geldt tegenwoordig dat je jezelf moet kunnen verkopen. Daarnaast vinden banken het belangrijk om bijvoorbeeld te weten hoe een ondernemer omgaat met de omgeving. Staat hij op goede voet met de buurt? Want het risico dat een bedrijf onverkoopbaar is mag niet te groot zijn.’
Bedrijfscijfers vormen de basis van een financiering. Het is belangrijk deze op orde te hebben. Een handig hulpmiddel daarbij is OptiPig, een dienst van ZLTO speciaal voor varkenshouders. ‘We monitoren daarbij uw bedrijf op technische en financiële resultaten en stellen een plan van aanpak op met verbeterpunten’, legt Van de Plas uit.
‘Dat doen we in overleg met de veevoerleverancier en de dierenarts. Samen bekijken we wat goed gaat en wat minder goed. Op basis daarvan geven we een advies over hoe het bedrijfsrendement kan worden vergroot.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer