De Oosthof: PRRS aanpakken met ACR Noaberbig

Dierenartsenpraktijk De Oosthof uit Eibergen presenteerde in oktober de ACR Noaberbig aan haar varkenshouders tijdens een goed bezochte bijeenkomt in Markelo. Een collectieve aanpak van PRRS die gebaseerd is op het Amerikaanse Area Regional Control (ARC).

Ilona LesscherBij ARC Noaberbig gaat het om interne en externe biosecurity en om transparantie. ‘Wanneer er iets rondwaart op je bedrijf, dan houd je dat nu nog vaak onder de pet’, zegt dierenarts Arjan Schuttert. ‘Ben je deelnemer aan Noaberbig, dan deel je die informatie met je directe omgeving.’
Dierenartsen ervaren PRRS als een lastige ziekte. PRRS uitbannen is een illusie. Daarvoor muteert het virus te snel. Maar door het regionaal collectief aan te pakken wordt de kans op succes van een PRRS-bestrijdingsplan - de infectiedruk van PRRS terugbrengen - vele malen groter, is Schutterts overtuiging.
In Nederland wordt 80 procent van de zeugen gevaccineerd tegen PRRS en 15 procent van de biggen. Bij de gespeende biggen test 29 procent positief, terwijl dat percentage tijdens het opleggen is gestegen naar 67 procent. Bij de vleesvarkens heeft 80 procent antistoffen tegen PRRS.
PRRS kost een varkenshouder bij een uitbraak jaarlijks gemiddeld 126 euro per zeug en 4,90 euro per vleesvarken bij een mono-infectie. In combinatie met andere ziekten loopt de schade al gauw op naar 7,50 per vleesvarken.

Kwaliteitsslag

Het tienpuntenplan dat aan ACR Noaberbig ten grondslag ligt, kan relatief eenvoudig en snel een kwaliteitsslag maken, geeft Schuttert aan. ‘Klanten met wie ik het erover had, voldoen vaak al aan een punt of zeven. Noaberbig is een reële uitdaging. Het certificaat dat wij aan Noaberbig hebben gekoppeld is binnen handbereik.’
Punten uit het tienpuntenplan zijn bijvoorbeeld: opfok gelten, biggentransport mengvoer en dierenarts uit de regio, biggen handmatig bijvoeren na geboorte en spenen, spenen op vier weken leeftijd, DDD onder attentiewaarde, biggen vaccineren tegen PCV2 en Mycoplasma, twee keer per jaar gezondheidsmonitoring en controle van klimaat en drinkwater eens per jaar.
Wie aan alle tien punten voldoet, kan dat bekrachtigen met een certificaat: Noaberbig, de betrouwbare big voor de buren. Begin oktober deelde De Oosthof de Noaberbig met erfbetreders.
ACR Noaberbig heeft alleen kans van slagen wanneer varkenshouders en alle erfbetreders in een gebied het gezamenlijk met elkaar oppakken, benadrukt Schuttert. ‘Uitbannen lukt niet, maar je kunt het wel onder controle krijgen.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer