Tweede Kamer zet druk op weidegang

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil verplichtende maatregelen om te zorgen dat alle Nederlandse koeien weidegang hebben. Gisteren is een motie aangenomen die daar om vraagt.

Tweede+Kamer+zet+druk+op+weidegang
© Jos Thelosen

De motie was ingediend door GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren. Ze stellen dat ‘koeien in de wei horen.'

Nu de melkveehouderij inzet op verdere schaalvergroting, is het volgens hen tijd om regelgeving voor te bereiden die weidegang voor alle koeien garandeert. Een alternatief is dat afspraken worden gemaakt met de sector die hetzelfde resultaat opleveren.

Stemming

Bij de stemming kreeg het voorstel ook steun van PVV, 50PLUS, D66 en PvdA. Samen zijn de voorstemmers goed voor 84 van de 150 Kamerzetels.

De vraag is wat staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) nu met de vraag van de Kamer gaat doen. Ze had het aannemen van de motie ontraden.

Vrije keuze

LTO Nederland vindt dat weidegang een vrije keuze van de ondernemer moet blijven. Daarom wijst de organisatie regelgeving af die leidt tot verplichte weidegang van alle koeien.

In een reactie wijst LTO op het Convenant weidegang. Daarin is het behoud van het niveau van de weidegang in 2012 afgesproken. LTO zet zich in voor het behalen van die doelstelling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer