Dijksma: consensus grondgebondenheid

De Nederlandse zuivelsector vindt dat de grondgebondenheid van de melkveehouderij behouden moet blijven en verder worden versterkt. Dat constateert staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) na een gesprek met de zuivelsector.

Dijksma%3A+consensus+grondgebondenheid
© peter roek

'We bekijken met elkaar hoe de gewenste grondgebondenheid kan worden versterkt', laat Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Dijksma heeft een goede reden om dit aan de Kamer te laten weten. Zij wil dat de melkveewet per 1 januari ingaat.

Derogatie

Gebeurt dat niet dan voldoet Nederland niet aan de voorwaarden uit de beschikking tot derogatie van de Nitraatrichtlijn. Daarmee ontstaat het risico dat Nederland de derogatie verliest.

Om de wet per 1 januari in te laten gaan, moeten de Tweede en Eerste Kamer de wet snel goedkeuren. In de Tweede Kamer zijn er bezwaren tegen de melkveewet van Dijksma.

Intensivering melkveesector

De wet zou de intensivering van de melkveesector in de hand werken. Dijksma wil met haar gesprek met de zuivelsector laten zien dat de grondgebondenheid gewaarborgd blijft zonder dat daar de wet voor hoeft te worden aangepast.

Als de wet namelijk moet worden aangepast, kost dat tijd en bestaat de kans dat de wet niet per 1 januari in kan gaan. In de komende weken moet blijken of de Kamer de wet toch wil aanpassen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer