RFC+wil+1+euro+voor+weidegang
Nieuws
© Nieuwe Oogst

RFC wil 1 euro voor weidegang

Royal FrieslandCampina (RFC) wil weidegang belonen met 1 euro per 100 kilo. Dat staat in het voorstel van de vernieuwde Foqus Planet dat RFC op de komende ledenbijeenkomsten wil presenteren.

Volgens het voorstel gaat de premie voor weiders omhoog. Melkveehouders die niet weiden dragen hieraan financieel bij. Eerst wordt over alle melk 0,35 euro per 100 kilo ingehouden.

Beloning voor weidegang is volgens het voorstel 1 euro per 100 kilo melk; de deelweidegang 0,46 euro. 'Voorheen was dit 0,50 euro en 0,125 euro', geeft RFC-voorzitter Piet Boer aan.

Programma

Melkveehouders die nu al weiden, zouden er dan netto 0,15 euro per 100 kilo op vooruit gaan. Het vernieuwde programma bestaat uit drie delen.

Dat zijn basiseisen voor melkkwaliteit, diergezondheid en kwaliteit van het voer; duurzame ontwikkeling om de sectordoelen voor 2020 stapje voor stapje te halen en als derde weidegang. Hierbij staat behoud van weidegang voorop.

Basiseisen

Een melkveehouder krijgt vier weken de tijd om te voldoen aan de basiseisen. 'Het is goed of niet goed', stelt Boer. Bij uitblijven van herstel weigert RFC de melk. Bij de basiseisen zijn ook onaangekondigde beoordelingen ingebouwd.

Verder is er onder meer een verbod op gebruik van compost of gecomposteerd materiaal en is de kringloopwijzer verplicht bij een fosfaatoverschot. Bij nieuwbouw zijn dichte stallen niet toegestaan. 'Welke eisen dit precies zijn, wordt nog nader uitgewerkt', geeft Boer aan.

Punten duurzame ontwikkeling

Melkveehouders van FrieslandCampina krijgen voortaan punten voor het behalen van resultaat op het gebied van duurzame ontwikkeling. RFC geeft hierbij punten voor levensduur, IBR en BVD-vrije status, celgetal, energieverbruik en punten voor natuur en landschap.

De ledenraad buigt zich in december over het voorstelbesluit. In januari komt de nieuwe brochure met de regelingen.

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer