Weidegang voor 70 procent melkkoeien

Er liepen vorig jaar 1,1 miljoen melkkoeien in de wei. Dat komt neer op 70 procent van het totaal en dat is evenveel als in 2012, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Weidegang+voor+70+procent+melkkoeien
© Nieuwe Oogstt

De inspanningen in de sector om weidegang voor de koeien te behouden lijken daarmee effect te hebben, geeft het CBS aan.

Ondanks dat het doorsnee bedrijf groter werd, waren er verleden jaar wel veertigduizend meer koeien die vorig jaar vers gras aten.

Doorsnee bedrijf

In 1997 liep nog 92 procent van de melkkoeien in de wei. 'Toen had een doorsnee bedrijf 46 melkkoeien, tegen 85 nu', weet het CBS. Meer melkkoeien op het bedrijf leidt vaker tot het altijd op stal houden van de koeien.

Op bedrijven met 120 melkkoeien of meer komt 54 procent van de melkkoeien buiten. 'Dat is bij de melkveehouders met minder dan veertig melkkoeien nog ruim 94 procent.'

Schaalvergroting

Het aantal bedrijven met melkkoeien en weidegang daalde in de periode 2000-2013 met bijna 11.000 tot 18.700. Het aantal melkkoeien bleef vrijwel gelijk met 1,5 miljoen dieren. Dat leidde tot een forse schaalvergroting.

Nederland telde in 2013 bijna 2.900 bedrijven met 125 melkkoeien of meer. Dat waren in 2000 nog zo’n zevenhonderd. Ook de introductie van de melkrobot heeft het toepassen van weidegang in de bedrijfsvoering bemoeilijkt.

Vaker gemolken

De koeien op deze robotbedrijven worden ongeveer drie keer per dag gemolken en moeten hiervoor in de stal zijn. Niettemin worden melkveehouders voor zuivelfabrieken gestimuleerd om weidemelk te leveren; meestal door een hogere melkprijs.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer