Wierda: RFC trekt discussie weidegang los

Catharinus Wierda is blij dat Royal FrieslandCampina (RFC) en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) de discussie over weidegang hebben losgetrokken. Het lijkt er zelfs op dat de weidetoeslag van een halve naar een hele cent per liter gaat.

Wierda%3A+RFC+trekt+discussie+weidegang+los
© Eigen foto

Dat meldt duurzame zuiveldeskundige Wierda in zijn blog op The Milk Story in reactie op het weidegangvoorstel van RFC. Dat gebeurt volgens hem omdat simpelweg verdere teruggang niet wordt geaccepteerd.

'Voor een bedrijf met 1 miljoen kilo melk betekent dit 10.000 euro, toch een behoorlijk bedrag.'

Duidelijke keuze

De sector maakt hiermee een duidelijke keuze voor wat wenselijk en onwenselijk is, geeft Wierda aan. 'Hetzelfde geldt voor strakkere regels voor antibioticagebruik: naar minder gebruik en vrijwel een verbod op de middelen die van kritisch belang zijn voor de volksgezondheid.'

Ook is er in zijn ogen een keuze gemaakt voor meer grondgebondenheid, iets dat tien jaar terug ondenkbaar was. 'Met deze keuzes gidst de zuivel de melkveehouders richting een nieuwe koers en het levert veel op: ondernemingsruimte, imago en een betere positie in de markt.'

Basis

Deze manier van werken vormt de basis voor alle melkveehouders, stelt de zuiveldeskundige in zijn blog. 'Daarnaast is er een alternatief voor boeren die meer (willen) doen.'

Er zijn nu nog honderden boeren in Nederland die vrij extensief zijn, weet Wierda. 'Die geven ruimte aan weidevogels, hebben koeien langer dan 120 dagen buiten, gebruiken weinig kunstmest en zijn bereid duurzaam voer te gebruiken.'

Mooi landschap

Die groep zorgt hiermee voor een robuust duurzaam bedrijf en een mooi landschap met biodiversiteit. 'Het is belangrijk voor hen én de sector dat ze een beter perspectief krijgen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer