%27Afscheiding+goed+voor+Schotse+boer%27
Nieuws
© The Scottish Parliament

'Afscheiding goed voor Schotse boer'

Het groeiende euroscepsis van de Engelse regering zou voor Schotse boeren een belangrijke reden moeten zijn om voor onafhankelijkheid te stemmen. Dat stellen een aantal oud-boerenleiders van de Schotse boerenbond.

Voor Schotse boeren is het geen eenvoudig besluit om voor of tegen onafhankelijk te stemmen. De Schotse boerenbond geeft geen advies en blijft neutraal.

Maar aantal voormalige Schotse boerenleiders laat wel van zich horen. Zij vinden dat de in totaal 65.000 grote en kleine boeren die Schotland rijk is, moet stemmen voor onafhankelijkheid.

'Engeland beraadt zich op haar positie binnen de Europese Unie', zegt boer en oud-boerenleider Jim Walker in de Schotse krant Herald Scotland. 'Als zij besluiten uit de unie te stappen dan is Scotland overgeleverd aan de Engelse autoriteiten.'

Geld

Geld speelt daarbij een belangrijke rol. Als Groot-Brittannië uit de unie zou stappen, stoppen ook de betalingen vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Daarbij komt dat Scotland, als een onafhankelijke staat, veel meer inkomsten uit het landbouwbeleid zou krijgen.

Volgens een door de Schotse regering opgezette informatiewebsite zouden Schotse boeren 1 miljard euro extra hebben gekregen als het 'land' bij de laatste onderhandelingen over GLB onafhankelijk zou zijn geweest.

Nadelige positie

Andere oud-boerenleiders zijn tegen onafhankelijkheid. Zij vrezen dat de noodgedwongen verandering van munteenheid de Schotse boer in een nadelige positie brengt.

De Schotse regering heeft aangegeven de huidige Pond ook na onafhankelijkheid te willen handhaven. Maar Engeland laat weten daar niets in te zien.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  50 %
Meer weer