Ctgb+rekent+op+afname+imidacloprid+in+water
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Ctgb rekent op afname imidacloprid in water

Het Ctgb gaat ervan uit dat de nieuwe waternorm voor imidacloprid voldoende is om negatieve effecten van te hoge gehalten van het middel tegen te gaan.

Deze zomer publiceerde het wetenschappelijk tijdschrift Nature over een onderzoek naar de effecten van imidacloprid op de lage vogelstand in Nederland.

Onder meer naar aanleiding hiervan liet staatssecretaris Sharon Dijksma gisteren in een brief aan de Tweede Kamer weten dat ze het gebruik van neonicotinoïden in het algemeen verder wil terugdringen.

Hoge concentraties

Het Ctgb erkent het verband tussen de hoge concentraties imidacloprid in het oppervlaktewater en de lagere vogelstand. Wel wijst het college erop dat het artikel gebaseerd is op waarnemingen van voor 2010.

In een reactie zegt Ctgb dat de waternorm voor imidacloprid van voor 2014 te weinig bescherming bood voor het ecosysteem. Veel overschrijdingen in oppervlaktewater werden in voorgaande jaren veroorzaakt door de glastuinbouw.

Aangescherpte normen

Vergaande zuiveringstechnieken voor emissiewater uit kassen en maatregelen voor driftreductie moeten zorgen dat de aangescherpte normen in de praktijk gehaald worden.

Als dat gebeurt, moeten overschrijdingen volgens Ctgb meetbaar teruglopen en nieuwe maatregelen om het gebruik van imidacloprid verder te beperken zijn dan niet nodig.

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer