LTO%3A+forse+beperking+metam%2Dnatrium
Nieuws
© LTO Nederland

LTO: forse beperking metam-natrium

De beperkende voorwaarden die het Ctgb vaststelt voor het gebruik van metam-natrium zorgen voor veel praktische belemmeringen, constateert LTO-bestuurder Joris Baecke.

In een eerste reactie zegt de portefeuillehouder plantgezondheid van LTO dat het voor telers praktisch lastig wordt om metam-natrium toe te passen. Verder denkt hij dat vanwege met name de afdekplicht de kosten van een toepassing aanzienlijk oplopen.

Baecke zegt dat LTO met de sectoren gaat evalueren welke knelpunten deze beperkende voorwaarden opleveren.

Noodzaak

'Verder gaan we op korte termijn overleggen met staatssecretaris Sharon Dijksma om de ontwikkeling van alternatieven voor metam-natrium te versnellen. Gezien deze beperkingen is de noodzaak daarvan alleen maar groter', aldus Baecke.

Het Ctgb maakte eerder vandaag bekend dat voor het gebruik van metam-natrium een bufferzone geldt van 150 meter. Verder moeten percelen direct na toepassing voor een periode van 14 dagen worden afgedekt.

Behandelde percelen

Het inbrengen van metam-natrium moet gebeuren op een diepte van minstens 20 centimeter. Tot slot is het maximaal te behandelen areaal 1 hectare en dient de afstand tussen behandelde percelen minimaal 150 meter te zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  30 %
Meer weer