Meld probleem vierdageneis

Zeugenhouders doen er goed aan om problemen rond de vierdageneis te melden bij de NVWA. Die oproep doen LTO en NVV.

Zeugenhouders kregen vorige week een brief van het ministerie van EZ. Het ministerie vroeg ondernemers die problemen met de vierdageneis hebben om zich voor 1 november te melden bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.
De melding is broodnodig, vindt voorzitter Maarten Rooijakkers van de ZLTO-vakgroep Varkenshouderij: ‘Alleen hiermee kunnen wij bij de overheid goed duidelijk maken welke problemen allemaal optreden door de vierdageneis.’ Rooijakkers wijst daarbij op problemen rond onder meer vruchtbaarheid en beenbeschadigingen.
Aan de hand van de meldingen wil de NVWA bij een aantal bedrijven een begeleidingstraject instellen. Deelname aan een traject is vrijwillig. De vrees van varkenshouders om door melding mee te moeten doen aan een begeleidingstraject is daarmee niet terecht. Het melden van problemen brengt aan de andere kant wel beter de omvang en het soort problemen weer. Dus roept LTO op dat zeker te doen
De NVWA wil met de meldingen en de traject begeleiding de werkelijke problemen in beeld brengen en deze terugkoppelen naar het ministerie. Daarmee willen LTO en NVV dan weer aantonen dat een vierdageneis prima past in concepten maar niet in de wetgeving.
LTO en NVV willen dat de eis uit de wet wordt gehaald. Zij vinden dat ondernemers door de markt gestimuleerd moeten worden om een vrijwillige keuze te maken. Waarbij de markt ook een vergoeding moet opbrengen voor de meerkosten die de zeugenhouders maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer