LTO+en+NVV%3A+meld+problemen+vierdageneis
Nieuws
© LTO

LTO en NVV: meld problemen vierdageneis

Zeugenhouders doen er goed aan om problemen rond de vierdageneis te melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die oproep doen LTO en NVV.

Zeugenhouders kregen vorige week een brief van het ministerie van EZ. Daarin vroeg het departement ondernemers die problemen met de vierdageneis hebben om zich voor 1 november te melden bij de NVWA.

De melding is broodnodig, vindt voorzitter Maarten Rooijakkers van ZLTO-vakgroep Varkenshouderij: 'Alleen hiermee kunnen wij bij de overheid duidelijk maken welke problemen allemaal optreden door de vierdageneis'.

Rooijakkers wijst daarbij op problemen rond vruchtbaarheid en beenbeschadigingen.

Begeleidingstraject

Aan de hand van de meldingen wil de NVWA bij een aantal bedrijven een begeleidingstraject instellen. Deelname daaraan is vrijwillig. De vrees van varkenshouders om door melding mee te moeten doen aan een begeleidingstraject is daarmee niet terecht.

Het melden van problemen brengt aan de andere kant wel beter de omvang en het soort problemen weer. Dus roept LTO op dat zeker te doen.

Vrijwillige keuze

LTO en NVV willen dat de eis uit de wet wordt gehaald. Zij vinden dat ondernemers door de markt gestimuleerd moeten worden om een vrijwillige keuze te maken. Waarbij de markt ook een vergoeding moet opbrengen voor de meerkosten die de zeugenhouders maken.

LTO en NVV hebben voor varkenshouders een vraag-antwoord gemaakt over dit onderwerp.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer