BoerenNatuur wil certificering

Noord-Nederland - BoerenNatuur onderzoekt de mogelijkheden voor certificering van het agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Hiermee hoopt de koepelorganisatie akkerbouwers ‘te verleiden meer aan vergroening te doen dan het telen van vanggewassen’.

Tienke WoudaNa een lobby van LTO Nederland en onder druk van een Kamermeerderheid zijn vanggewassen een keuzemogelijkheid geworden voor de 5 procent ecologisch aandachtsgebied (EFA) op bouwland.
Agrarische natuurverenigingen (ANV’s) vrezen dat akkerbouwers massaal overstappen op vanggewassen en geen akker-, agro- en vogelranden meer aanleggen.
Volgens BoerenNatuur, de koepelorganisatie van ANV’s in Noord-Nederland, heeft de wijziging in het vergroeningsbeleid ‘verregaande consequenties’ voor het agrarisch natuurbeheer in akkerbouwgebieden als Groningen, Drenthe, Flevoland, West-Brabant en Zeeland.

Tweede poot

‘We dachten na weidevogelbeheer met akkervogelbeheer een stevige tweede poot te hebben in het Europees landbouwbeleid’, zegt Alex Datema, vicevoorzitter van BoerenNatuur. ‘Dat blijkt nog niet uit te komen. Een gemiddelde akkerbouwer vindt vanggewassen telen een veilige manier. Dat het voor de individuele boeren uitkomst biedt, beseffen wij. Maar het is slecht voor de biodiversiteit en ook voor het draagvlak van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.’

Lagere vergoeding

LTO-akkerbouwbestuurder Jaap Haanstra, die zich sterk maakte voor vanggewassen in de vergroening, ziet het anders. ‘Als wij niet hadden ingegrepen, dan hadden veel boeren de ploeg in de randen gezet omdat ze een lagere vergoeding krijgen. Brussel verbiedt dubbele financiering. Daardoor krijgen boeren voor pakketten die in de vergroening vallen, geen vergoeding meer voor het inkomensdeel. De ruimte voor pakketten buiten de vergroeningseis blijft zoals het was. Dat is juist een zege.’
BoerenNatuur heeft op 1 september overleg met andere koepelorganisaties. ‘Wij leggen ons hier niet bij neer’, stelt Datema. Ook wil de koepel LTO en ketenpartners als Avebe, maar ook maatschappelijke organisaties bij haar plannen betrekken. ‘Het is de laatste kans om te bewijzen dat agrarisch natuurbeheer op grote schaal de biodiversiteit versterkt.’
Ook de werkgroep Grauwe Kiekendief beraadt zich op ‘andere manieren’ om de biodiversiteit te versterken, laat initiatiefnemer van vogelakkers Ben Koks weten.
In Groningen doen dit jaar 182 akkerbouwers mee aan akkerrandenbeheer. Het gaat om 985 hectare.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer