LTO: grens aan intensief melkveebedrijf

LTO en de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) willen voorkomen dat er in Nederland melkveehouderijen met veel koeien en weinig grond ontstaan.

LTO%3A+grens+aan+intensief+melkveebedrijf
© Roayl de Boer

De groei van de melkveehouderij moet in de komende jaren evenwichtig plaatsvinden, vinden LTO en NZO. 'Met behoud van grondgebondenheid, weidegang en binnen milieurandvoorwaarden', zegt Kees Romijn, voorzitter LTO-vakgroep melkveehouderij.

'We willen dan ook grenzen stellen aan de optie van 100 procent mestverwerking. Wanneer de groei in fosfaatproductie uitsluitend zonder grond plaatsvindt door de extra mestproductie alleen 100 procent te verwerken, ontstaan er meer intensieve melkveebedrijven.'

Grond

Hoe de NZO en LTO dit precies willen voorkomen, is nog niet duidelijk. Wel is zeker dat de zuivelketen een verbondenheid tussen koeien en grond wil behouden.

'Hierdoor blijft het voor melkveehouders ook aantrekkelijk om de fosfaatbenutting van de veestapel te verhogen en weidegang toe te passen', stelt Romijn.

Fosfaatrecht

Mocht de fosfaatproductie in de komende jaren zo snel groeien dat toch het fosfaatplafond wordt bereikt, dan willen NZO en LTO voorkomen dat overheid dierrechten voor melkvee invoert.

'Als het plafond overschreden wordt, kunnen we onze derogatie kwijt raken', geeft Romijn aan. 'De overheid kan dan beter ingrijpen door middel van fosfaatproductierechten op bedrijfsniveau.'

'Daarbij kan fosfaatefficiency via voer en managementmaatregelen worden beloond en ontwikkelingsmogelijkheden blijven bestaan door aankoop van fosfaat(rechten) met grond.'

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer