Spannende maanden voor melkveesector

Staatssecretaris Sharon Dijksma wil haast maken met de melkveewet. Het moet voor 1 januari 2015 zijn ingevoerd anders kan de melkveehouderij haar derogatie verliezen, zo stelt de bewindsvrouw. Maar of het lukt is nog maar de vraag.

Spannende+maanden+voor+melkveesector
© Dirk Hol

Voordat de melkveewet in werking kan treden, moet het eerst door de Tweede Kamer worden goedgekeurd en dan door de Eerste Kamer.

De Tweede Kamer is er echter groeiende twijfel of de melkveewet van Dijksma de groei van de melkveehouderij wel binnen de perken kan houden. Volgens de wet kan een melkveebedrijf namelijk groeien zonder land. Dat leidt tot koeien stapelen en dat soort melkveehouderij willen we niet in Nederland, stelde D66 al eerder.

De vraag die voorligt is of de Tweede Kamer de wet wil aanpassen om een extra beperking in te bouwen. Er zijn een twee wetswijzigingen ingediend en wellicht volgen er meer. Dat kost wel tijd en die is er volgens Dijksma niet.

Rol PvdA

Maar de Kamer lijkt niet onder de indruk van de haast van Dijksma en wil zich eerst goed informeren. Daarvoor is op 6 november een hoorzitting gepland.

In het debat dat volgt met Dijksma moet duidelijk worden of de Kamer de wet wil aanpassen. De rol van de PvdA is interessant. Steunen zij Dijksma in een snelle invoering van de wet of kiezen zij tegen de wens van hun bewindsvrouw in voor een aanpassing en dus voor vertraging?

Derogatie

Ondertussen zweeft de twijfel over de derogatie boven de melkveebedrijven. Volgens Dijksma heeft de Europese Commissie ingestemd met de derogatie op voorwaarde dat de melkveewet er zou komen. Zij wil die afspraken niet schenden, zeker nadat de onderhandelingen met Brussel zo moeizaam verliepen.

Kortom, het worden spannende maanden. Zeker voor de melkveehouders. Hoe de Nederlandse melkveesector er de komende jaren uit gaat zien, wordt toch voor een belangrijk deel door de melkveewet bepaald.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer