Overeenkomst over knelpunten antibiotica

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) heeft met het ministerie van Economische Zaken overeenstemming bereikt over het oplossen van knelpunten bij het toepassen van antibiotica.

Overeenkomst+over+knelpunten+antibiotica
© goodfoodworld.com

De beroepsgroep krijgt de ruimte om in uitzonderingsgevallen en bij knelpunten via richtlijnen af te wijken van het wettelijk kader.

Het akkoord is een blijk van vertrouwen in het KNMvD-kwaliteitsbeleid en een gevolg van de stappen die de afgelopen jaren zijn gezet om het antibioticagebruik terug te dringen.

Compliment

'Dit is een enorm compliment aan alle dierenartsen die zich hebben ingespannen om onder grote tijdsdruk te helpen bij de ontwikkeling van richtlijnen en daarna aan de feitelijke afname van het antibioticagebruik', zegt KNMvD-voorzitter Dirk Willink.

'Het diergeneeskundig handelen zal in de nabije toekomst weer richtinggevend zijn en niet langer ondergeschikt aan een nooit aangepaste bijsluitertekst.'

Richtlijnen

De verwachting is dat in het najaar ook de richtlijnen 'Toepassen antimicrobiële middelen' (TAM) en 'Veterinair handelen bij vleeskalveren in de eerste acht weken na opzet op het vleeskalverbedrijf' gepubliceerd kunnen worden.

Datzelfde geldt voor de richtlijnen 'Veterinair handelen bij vleeskuikens tijdens de opzet en eerste levensweek op het vleeskuikenbedrijf' en 'Rhinopneumonie bij het paard'.

Formularia

Ook de bestaande formularia zullen vervolgens in overleg met de Werkgroep Veterinair Antibioticabeleid (WVAB) en de formulariumcommissies zo snel mogelijk worden aangepast in de geest van de Richtlijn TAM.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer