Heli meet waar Zeeuws water zoeter kan

Middelburg - Dat het zoute grondwater in Zeeland nooit ver weg zit, is bij menig boer bekend. Maar waar precies en op welke diepte? Een helikopter gaat het vanaf komende week uitzoeken.

Douwe KortingDe helikopter wordt daarvoor uitgerust met ‘sigaar’ die met elektromagnetische straling een driedimensionaal beeld van de bodem kan maken. Op basis van dat beeld is precies aan te geven waar het zoete water zit en waar het zoute. Die kennis kan boeren en tuinders die een groeiende behoefte hebben aan zoet water verder op weg helpen.
Behalve duidelijkheid over waar het zoete water zich bevindt moeten de metingen vooral uitwijzen welke gebieden het meest kansrijk zijn voor de infiltratie van zoet water; water dat later weer gebruikt kan worden voor de teelt.
Op verschillende plekken in Zeeland zijn nu al experimenten met de infiltratie van zoet water. Om geschikte locaties te vinden zijn in de meeste gevallen nog handmatige boringen of sonderingen nodig. Om heel Zeeland op deze klassieke manier in kaart te brengen is veel tijd, menskracht en dus geld nodig. De inzet van de helikopter kost ook geld, zo’n 1 miljoen euro, maar daarmee is dan wel in één klap de hele provincie gedekt.
Wat ZLTO-portefeuillehouder Wa-ter Peter de Koeijer betreft, is meer kennis over de Zeeuwse ondergrond het belangrijkste doel van het onderzoek. ‘Meer inzicht in onze bodem vergemakkelijkt de zoektocht van ons en de individuele boeren naar locaties die geschikt zijn voor de opslag van zoet water.’

Waterhouderij

Akkerbouwer Wim van Nieuwenhuijzen in Oostkapelle is het met De Koeijer eens. Samen met zeven collega-boeren werkt hij binnen Stichting Waterhouderij Walcheren al jaren aan de vraag hoe te anticiperen op het zoute grondwater. ‘Het is een enorme kans om de zoektocht naar zoetwaterlenzen te versnellen en zo beter te reageren op verzilting en klimaatverandering’, reageert hij.
Binnen de Waterhouderij wordt nu gewerkt met globale kaarten, historische kennis over het ontstaan van de Zeeuwse Delta en incidentele bodemonderzoeken en sonderingen.
‘Maar als je op een plaats een meting doet, weet je bijna zeker dat het er 50 meter verderop heel anders uitziet. Straks hebben we veel beter zicht op de grondwatersituatie in de regio. Je kunt er dan veel gerichter mee aan de slag’, zegt Van Nieuwenhuizen.

Nulmeting

De meetgegevens kunnen ook van pas komen als nulmeting voorafgaand aan grote ingrepen in het Zeeuwse Land. Voorbeelden daarvan zijn de aanleg van een nieuwe zeesluis bij Terneuzen en natuurontwikkelingsprojecten zoals Het Zwin, Rammegors en Waterdunen.
Als nu in kaart wordt gebracht hoe de zoet-zoutverdeling is, is ook sneller duidelijk wat de gewenste of ongewenste gevolgen zijn van de betreffende ingreep.
Vanaf komende week vliegt de helikopter twee weken boven het eerste gebied dat onderzocht wordt, de gemeenten Sluis en Terneuzen. Volgend jaar volgt de rest van de provincie.
Provincie Zeeland verwacht dat de resultaten op zijn vroegst in 2016 bekend worden gemaakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer