Dierenbescherming+luidt+alarm+koeienwelzijn
© nieuwe oogst

Dierenbescherming luidt alarm koeienwelzijn

Een hogere melkproductie per bedrijf, terwijl de koe steeds minder buiten komt. Volgens de Dierenbescherming is de 'Hollandse koe' de dupe van de schaalvergroting, zo schrijft de dierenwelzijnsorganisatie in magazine Dier.

In dat magazine uit de Dierenbescherming haar onvrede omdat de Nederlandse melkveehouderij 132 miljoen euro superheffing moeten betalen.

Gezien de hoge melkproductie is dat geen probleem, geeft de Dierenbescherming aan. Die vreest dat de melkproductie vanaf 2015 helemaal omhoog schiet, omdat dan het melkquotum vervalt.

Melkrobot

Verder is de Dierenbescherming minder enthousiast over de melkrobot. Niet alleen omdat de boer de koe nog nauwelijks ziet, maar ook omdat hierdoor koeien vaker worden opgestald. Dat gebeurt om zo het maximale rendement uit robot en koe te halen.

Veel adviseurs raden melkveehouders aan, als zij een melkrobot gaan gebruiken, de koeien zeker het eerste jaar niet te weiden. Koeien moeten eerst goed leren regelmatig naar de melkrobot te gaan.

Handleiding

Het merendeel van de melkveehouders besluit na aanschaf van een melkrobot helemaal niet meer te weiden. Gelukkig zijn er ook boeren die dat wel blijven doen, maar een gestructureerde handleiding hoe dit te doen bestaat er niet.

De Duurzame Zuivelketen maakte op 22 mei daarom bekend dat er een onderzoeksproject start naar het combineren van automatisch melken en weiden.

In dit anderhalf jaar durende project gaan groepen melkveehouders, begeleid door Stichting Weidegang, onderzoekers van Wageningen UR en vertegenwoordigers van veevoer- en zuivelfabrieken, aan de slag.

Weidegang

Die groep gaat actief zoeken hoe ze een melkrobot kunnen (blijven) combineren met weidegang en wat de beste strategieën hiervoor zijn. De Dierenbescherming is hier tevreden over.

De dierenwelzijnsorganisatie is adviseur van de Duurzame Zuivelketen en heeft zitting in het bestuur van stichting Weidegang.

Vrijblijvend

Maar het is nog wel wat vrijblijvend allemaal en daarom volgens de Dierenbescherming niet genoeg, staat in magazine Dier verwoord. De inzet blijft daarom een wettelijke verplichting tot het weiden van koeien.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer