Verantwoorde soja

LTO Nederland ondertekende in 2011 de Intentieverklaring verantwoorde soja om in 2015 alleen duurzaam geteelde soja te gebruiken als grondstof voor veevoer. Een ambitie waar we nog steeds achter staan. De Nederlandse vraag naar soja is maar 0,7 procent van wereldproductie. Om duurzame sojateelt echt te bevorderen, is op z’n minst één Europese aanpak nodig. We moeten zorgen dat daadwerkelijk een fysieke stroom duurzame soja vanuit de belangrijke productiegebieden naar Europa op gang komt.
Dat vraagt om meer dan het kopen van certificaten Round Table on Responsible Soy (RTRS) voor de soja die wij gebruiken. De wereldspelers in de sojahandel hanteren criteria die zijn afgeleid van de RTRS-criteria. Veelal een stap in de goede richting, maar niet gelijk aan de strengere RTRS-standaarden. Ze hebben echter wel betrekking op een groot deel van de geproduceerde soja, wat de extra kosten beperkt.
We moeten constateren dat we de doelstelling van 100 procent RTRS niet gaan halen. Er zijn wel flinke stappen gezet: in de zuivelketen is het hele sojaverbruik duurzaam en voor een aantal concepten in de pluimvee- en varkenshouderij wordt duurzame soja een harde eis. De Europese veevoerindustrie gaat minimum duurzaamheidseisen ontwikkelen. De Nederlandse voerindustrie zal al in 2015 deze eisen implementeren.
Sommige ondertekenaars van de intentieverklaring lijken vast te willen houden aan 100 procent RTRS. Als we niet oppassen, ontstaat daarmee een patstelling. Wij staan vol overtuiging achter de afspraken van 2011, maar willen een pragmatische en betaalbare aanpak om daar te komen. De omslag naar gebruik van verantwoorde soja in diervoeder staat op punt van slagen. Laten we dat proces niet frustreren.

Hans Huijbers

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer