‘Stadsmensen waarderen streekproducten’

Akkerbouwer Ardjan Vos in Rhoon zorgt er met collega-boeren voor dat hun streekproducten naar Rotterdam gaan. Daar kunnen stadsmensen de producten proeven en kopen.

%E2%80%98Stadsmensen+waarderen+streekproducten%E2%80%99
©

Sybe JoostemaElke week staat er midden in de stad Rotterdam een kraam, ingericht door Rhoonse boeren, legt Vos uit. Daar is een selectie van verse streekproducten te koop. Even verderop staat een tafel met banken eromheen. Daar kunnen belangstellenden alvast genieten van de producten.
Een fotocollage is uitgestald in het verlengde van de kraam. Op een bordje staat ‘Van deze Rhoonse boeren, vandaag te koop’ en daaronder ‘We blijven een feestje bouwen voor de boeren’.
Op de foto’s kan het Rotterdamse publiek goed zien hoe de producten worden geteeld. ‘Het is altijd weer opvallend, dat het verhaal rondom duurzame teelt echt doet verkopen. Zonder dat verhaal is dat minder’, constateert Vos.
‘We zitten hier onder de rook van Rotterdam zo goed en er is uit de stad oprechte aandacht voor onze sector. Op het moment dat ik echt doorkreeg dat de stadsmensen onze producten waarderen, hebben wij daar als Rhoonse boeren werk van gemaakt.’

Wijken voor natuur

De aandacht werd pas echt serieus op Rhoon en omgeving gevestigd, toen er werd bepaald dat hij en enkele collega-boeren moesten wijken voor natuur. De Rotterdammers kozen de kant van de boeren. ‘Zo is er uit nood iets moois ontstaan tussen de agrarische producenten en klanten in Rotterdam’, zegt Vos.
‘Ik zou het wel verder willen uitbreiden en een streekproductencentrum willen beginnen, een plek waar de stadsmensen ook de producten kunnen proeven, maar dat is nogal een gok. Als er toch wordt besloten de weilanden om te zetten in natuur en er moet een knip in een grote weg worden gezet, dan is het gebeurd met de toeloop van stadsmensen. Als we niet meer garanties krijgen, dan komt dat centrum er dus voorlopig niet.’
Vos heeft zelf wel geanticipeerd op de plannen. Met zijn echtgenote Branka heeft hij in een schuur een plek ingeruimd voor de stalling van pensionpaarden. Daarnaast runt hij nog steeds een akkerbouwbedrijf. ‘We hebben hier 48 paarden gestald. Met de streekproducten en de paarden erbij hebben wij het goed.’
De waardering van de stadsmensen doet hem ook goed. Hij wil voor hen wel meer organiseren, bijvoorbeeld een diner met streekproducten. Maar hij houdt het eerst bij de verkoop van streekproducten aan huis en de stadsmarkt in Rotterdam.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer