LTO blij met nieuw paardenpaspoort

De LTO vakgroep Paardenhouderij reageert verheugt op het besluit van de EU om een nieuw paardenpaspoort, dat per 1 januari 2016 verplicht is, te introduceren. Het moet fraude tegengaan.

LTO+blij+met+nieuw+paardenpaspoort
© Pieter Stokkermans

Een goede zaak, stelt secretaris Ruud Pruijsten van de vakgroep.

‘Het nieuwe paspoort beperkt de kans dat er voor consumptie ongeschikt vlees de voedselketen in gaat. Dat is goed voor de voedselveiligheid en daarmee ook voor de sector. Ook is het goed dat er toezicht is op de registratie van medicijnen en op de keuze voor paardenhouders om hun paarden uit te sluiten voor menselijke consumptie.’

Volgens Pruijsten verandert er voor de Nederlandse paardenhouderij weinig. Het nieuwe paspoort heeft enkel een meer fraudebestendige indeling.

‘Het Nederlandse I&R-systeem voldoet aan de Europese wetgeving. Hierop wordt goed gecontroleerd. Omringende landen, zoals Duitsland en Groot-Brittannië, doen het eveneens goed. Elders in Europa is het toezicht minder.’

Alles gechipt

Volgens de nieuwe wetgeving moeten alle veulens binnen een jaar na geboorte een paspoort met uniek identificatienummer krijgen en worden gechipt. De verplichte chip geldt voor alle dieren die sinds 2009 zijn geboren.

Met de strengere regels wil de EU fraude met paarden tegengaan. De huidige systematiek maakt het mogelijk om paspoorten te vervalsen. Hierdoor kunnen paarden, waarvan het vlees door bijvoorbeeld het toedienen van medicijnen ongeschikt is voor consumptie, toch in de voedselketen terechtkomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer