Fusie waterschappen moet voordeel opleveren


De land- en tuinbouw is afhankelijk van een goed waterbeheer. De productie wordt in belangrijke mate bepaald door de bewerkbaarheid van percelen, het peilbeheer en het onderhoud van de waterlopen, de mogelijkheden voor drainage en beregening, de ruimteclaims vanuit blauwe functies en de regels voor het tegengaan van emissies. In dit artikel in de serie ‘Waterbeheer in Limburg’ wordt ingegaan op de fusie van de twee Limburgse waterschappen.

De fusie van de Limburgse waterschappen moet voor iedereen voordeel opleveren, aldus de LLTB. Met ingang van 1 januari 2017 fuseren de waterschappen tot het waterschap Limburg en ontstaat één provinciebreed waterschap met één belastingtariefstelsel voor heel Limburg.
Het bestuur van het nieuwe waterschap bepaalt uiteindelijk de hoogte van de nieuwe belastingtarieven. Probleem is dat de tarieven in de huidige situatie sterk uiteenlopen. In het zuiden van de provincie betaalt het ongebouwd ongeveer 25 euro per hectare, terwijl dat in het noorden ruim 35 euro per hectare is. Het rekenkundige ‘middentarief’ ligt net boven de 31 euro per hectare. Dit zou betekenen dat boeren en tuinders in het zuidelijke deel van de provincie ruim 5 euro per hectare meer gaan betalen.

Bevoegdheid

Door aan de ‘knoppen in het belastingsysteem’ te draaien, kan het gat voor een belangrijk deel worden gedicht. De bevoegdheid daartoe ligt bij het nieuwe bestuur van het waterschap Limburg. Toch heeft het CDA in een motie aandacht gevraagd voor de tariefontwikkeling. De provincies moeten de kostentoedelingsverordeningen van de waterschappen goedkeuren en kunnen op dat moment nog invloed uitoefenen.
Op dit moment telt Limburg twee waterschappen: Roer en Overmaas en Peel en Maasvallei. In april 2013 werd een evaluatierapport van de stuurgroep waterschapsbestel vastgesteld. Daaruit bleek een fusie van de twee Limburgse waterschappen wenselijk. Naar aanleiding van het rapport hebben Gedeputeerde Staten in mei 2013 de formele procedure tot herziening van het waterschapsbestel gestart. Op 4 juli 2014 stemden Provinciale Staten in met een fusie tussen beide waterschappen.

Verschuiving

Door de fusie neemt de omvang van het algemeen bestuur af van tweemaal 25 leden naar 30 leden in het nieuwe waterschap. Dit past bij andere waterschappen in Nederland met een vergelijkbare omvang in oppervlakte en inwonertal. Provincie Staten hebben geen wijziging aangebracht in het aantal geborgde zetels. Voor de landbouw zijn dat er op dit moment vier en dat blijven er vier. Wel neemt de invloed getalsmatig af. Bovendien neemt de invloed van de stedelijke gebieden in Zuid-Limburg toe.
Mensen die verder van het landelijk gebied afstaan, gaan besluiten nemen over met name het landelijk gebied. De gevolgen, maar ook de kosten, komen voor een belangrijk deel terecht bij boeren en tuinders. Zij profiteren niet van de gematigde stijging in de waterketen (riolering, waterzuivering) waardoor voor een huishouden het totaaltarief nivelleert.

In gesprek

De LLTB ziet de voordelen van een fusie, maar houdt zorgen over tariefontwikkeling en zeggenschap. Daarom blijft de LLTB in gesprek met provincie Limburg. Grote verschuivingen in lasten en beleid zijn niet uit te leggen. Gelukkig ziet de provincie dit ook en is er bereidheid om hierover met de LLTB mee te denken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer