Waterschappen: maatregelen tegen regen

Waterschappen in West-Nederland hebben vandaag uit voorzorg maatregelen genomen tegen de verachte regenval en wateroverlast. Veel pompen zijn al aangezet.

Waterschappen%3A+maatregelen+tegen+regen
© Wikipedia/Niels Bosboom

Afgelopen weekend leidde de regen al tot wateroverlast, meldt het Noord-Hollandse hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). 'We hebben noodmaterieel ingezet en voorzorgsmaatregelen getroffen om het water af te voeren. De situatie wordt voortdurend gemonitord.'

In Assendelft is sprake van veel water op straat en een aantal kelders onder huizen is ondergelopen. Bij gemaal Pieter Engel is een noodpomp opgesteld om het water weg te pompen. In de Krommenieër Woudpolder wordt de molen Woudaap ingezet om te helpen bij het afwateren.

Heemskerkerduin

Ook is in Heemskerk is weer sprake van wateroverlast. Op 28 juli viel daar al veel regen. Veel bedrijven van tuinders in Heemskerkersduin zagen toen hun kassen volstromen met water. Er zit momenteel nog water in de grond.

Vanwege hoog waterpeil in de Schermerboezem nabij Beetskoog zijn uit voorzorg de schotbalken dicht gezet. In De Rijp zijn de keerwanden nabij de haven dicht gezet. 'We monitoren de situatie voortdurend en ondernemen de noodzakelijke acties. De verwachting is dat het waterpeil morgen weer gedaald is', aldus HHNK.

Zuid-Holland

Ook hoogheemraadschap van Rijnland en de waterschappen Hollandse Delta en Rivierenland verlagen hun peilen. Hollandse Delta heeft vandaag de peilen op de Zuid-Hollandse eilanden naar de ondergrens van het zomerpeil verlaagt. Dat is 10 centimeter lager dan normaal.

Rivierenland verwacht vannacht de meeste regen in de regio tussen Gorinchem en Tiel. Het waterschap heeft in de loop der jaren veel waterbergingsoevers aangelegd speciaal voor hevige regenbuien.

Kockengen

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is in haar hele gebied begonnen met voormalen. Ook in Kockengen, waar gemaal De Tol extra water wegpompt. Hier waar op 28 juli grote problemen, waardoor het dorp en de omliggende polders volstroomden. Twintig veehouders leden hierdoor schade.

De Stichtse Rijnlanden meldt dat ze het peil in de omliggende polders nadrukkelijk in de gaten houdt. 'Zodra het peil van de polder stijgt richting het peil in het dorp, zal de semipermanente noodpomp bij de Kerkweg aangezet worden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    11° / 8°
    80 %
  • Zondag
    11° / 2°
    10 %
  • Maandag
    11° / -2°
    0 %
Meer weer