Waterdiscussie+Boskoop+loopt+op
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Waterdiscussie Boskoop loopt op

De discussie over het watermanagement van hoogheemraadschap van Rijnland is in Greenport Boskoop flink opgelopen.

Op vragen van CDA-raadslid en boomkweker Peter Bontekoe antwoordde het college van Alphen aan den Rijn dat de samenwerking met het waterschap naar tevredenheid verloopt en dat de tuinbouw voldoende prioriteit krijgt.

Bontekoe kan daar niet mee leven. ‘Alles is lang niet zo netjes verlopen. Er is niet adequaat gereageerd en niet voorgemalen. Daarom moet er meer gebeuren. Er staat immers voor honderden miljoenen aan productiewaarde in Boskoop.’

Hij wil dat kwekers betrokken worden bij het watermanagement. ‘We willen een nieuw calamiteitenprotocol, waarbij per polder een kweker moet fungeren als contactpersoon richting de waterschapsbeheerder. Daarbij zou de kweker medeverantwoordelijkheid moeten krijgen om in actie te komen.’

Goed overleg

Het hoogheemraadschap van Rijnland herkent zich niet in de kritiek op haar functioneren tijdens de wateroverlast van 28 juli in Boskoop. 'We zijn in goed overleg met de sector', aldus een woordvoeder.

'Met Stichting Greenport wordt de recente extreme wateroverlast geëvalueerd. Dan gaan we samen kijken hoe we extreme neerslag in de toekomst het hoofd kunnen bieden. De eerste gesprekken met sector hebben vorige week plaats gevonden.'

Platform

'Rijnland overlegt de laatste vijf jaar met gemeente en telers in Stichting Greenport. Dit is het platform om de problemen in het gebied te adresseren en om aan elkaars wensen tegemoet te kunnen komen. De heer Bontekoe was ook betrokken bij Greenport Boskoop', aldus de woordvoerder.

Ze wijst erop dat het klimaat verandert. 'Het gebied is kwetsbaar. Er is recent een succesvolle pilot geïnitieerd waarin wordt gewerkt aan de aanleg van een waterberging. Zo’n waterberging kost geld en vooral schaarse ruimte.'

Weer

 • Vrijdag
  9° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  10 %
 • Zondag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer