BoerenNatuur+niet+blij+mislukt+gansakkoord
© William Hoogteyling

BoerenNatuur niet blij mislukt gansakkoord

Een initiatief van provincie Fryslân om met alle betrokken organisaties tot een Fries Ganzenakkoord te komen, is mislukt. BoerenNatuur vindt dat een gemiste kans.

Na een serie intensieve gesprekken waren de partijen elkaar begin april zeer dicht genaderd. De laatste stap bleek echter, ondanks een zeer intensief beraad, een stap te ver voor enerzijds boeren en jagers en anderzijds natuurbeheerders.

Vastlegging van de uitbreiding van twee naar vier maanden in 2016 van de algemene periode van winterrust vormde het breekpunt.

Regie uit handen

De partijen hebben met het mislukken van het akkoord de regie uit handen gegeven, vindt BoerenNatuur. Die ligt nu weer helemaal bij gedeputeerde Johannes Kramer.

De gedeputeerde komt met een eigen voorstel voor het ganzenbeleid richting Provinciale Staten.

Rustperiode

Alle partijen waren het erover eens dat er de komende twee winterseizoenen (2015 en 2016) een rustperiode van twee maanden (januari en februari) wordt ingesteld.

Deze rustperiode is eerst nodig om de ganzenschade maximaal terug te brengen. Na deze twee jaar zou de rustperiode moeten worden verlengd naar vier maanden (november tot en met februari).

Voorwaarden

Ook over die verlenging waren de partijen het in principe eens. De voorwaarden voor die uitbreiding en de stelligheid om zich aan die uitbreiding op voorhand te verbinden, vormden echter het breekpunt.

Daarbij speelde een gebrek aan wederzijds vertrouwen een rol.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer