Begrenzing+knelpunt+Groningse+collectieven
Nieuws
© Geert Job Sevink

Begrenzing knelpunt Groningse collectieven

De Groningse collectieven voor agrarisch natuurbeheer in wording maken zich zorgen over de nauwe begrenzing van hun gebieden.

Dat gaven zij vandaag gedeputeerde Henk Staghouwer mee tijdens het werkbezoek van BoerenNatuur in Appingedam.

Wouter Schep van ANV Meervogel verzocht de gedeputeerde om de drie collectieven in Groningen meer ruimte en flexibiliteit te geven om de beheerpakketten neer te leggen. 'De grenzen zijn nu veel te strak.'

Een van de gebieden die buiten het agrarisch natuurbeheer vallen, ligt ten noorden van Appingedam. 'Daar mogen straks geen pakketten worden neergelegd, terwijl er een flink aantal weidevogels zit', gaf Schep aan.

Tjamsweer

Ook bij Tjamsweer zitten veel grutto's en kieviten, aldus Schep. 'Een melkveehouder heeft daar twee jaar geleden plasdras aangelegd. Dat heeft een enorm resultaat. Volgens de voorstellen van provincie Groningen zou dat nu buiten ons collectief vallen. Dat is jammer.'

Staghouwer beaamde dat de grenzen strak zijn. 'Deze zijn niet voor niets strak. We moeten meer doen met minder geld. De grenzen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Niet overal is het agrarisch natuurbeheer een succes gebleken.'

Maatwerk

Wel gaf de gedeputeerde aan dat hij altijd in is voor goede ideeën en 'hier en daar wellicht wat maatwerk mogelijk is'.

Staghouwer zegde toe eind september duidelijkheid te geven hoeveel geld provincie Groningen beschikbaar stelt voor het agrarisch natuurbeheer.

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer