Groot verschil deelname foerageergebieden

Hoewel de deelnamebereidheid groot is, variëren de resultaten per beoogd foerageergebied sterk, geeft BoerenNatuur aan.

Groot+verschil+deelname+foerageergebieden
© Nieuwe Oogst

Een lage uitschieter is Agrarische Natuurvereniging Tusken Skarren en Marren in Sneek waar 1.500 hectare beoogd is. Hier stemde iets meer dan de helft van de boeren voor de regeling (55 procent).

Overzomeraars

Dat in de voormalige gemeente Skasterlân heel veel boeren niet in een foerageergebied willen, heeft volgens voorzitter van ANV Skarren en Marren Herman Lenes te maken met de 'onbetrouwbaarheid van de politiek' en het grote aantal overzomeraars in het gebied.

'De politiek houdt zich niet aan afspraken. Veel boeren vinden de schadevergoeding te laag.'

Provincie Fryslân durft nog geen uitspraak te doen wat de provincie met deze versnipperde gebieden gaat doen, reageert projectleider Klaas Talma. 'We hebben de gegevens net gekregen en gaan voor onszelf bepalen hoe groot een foerageergebied moet zijn.'

Rekensommetje

De deelnamebereidheid van de boeren van ANV Kuststripe ligt met 94 procent boven het gemiddelde.

Voorzitter Jorrit Postma verklaart: 'Met dit alternatief voor twee jaar kunnen de meeste leven. Het is een rekensommetje dat iedere boer maakt, wat voor kosten komen er achterweg als ik niet meedoe. We hebben hier veel last van ganzen, en er is geen ander alternatief.'

Wadden

Op de Waddeneilanden is de deelnamebereidheid nog niet gepeild. De boeren zijn nog in overleg met de provincie over hogere vergoedingen omdat zij de ganzen twee maanden langer moeten gedogen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer